Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
FSIN

Strijd om gemaksconsument barst los

De komende tien jaar verhevigt de strijd om het maagaandeel van de gemaksconsument. Traditionele foodservicekanalen zoals de horeca krijgen te maken met felle concurrentie van supermarkten, die zich op het terrein van de directe consumptie storten. Dat blijkt uit de nieuwe FSIN Beleidsmonitor 2030. Aan de hand van een cijfermatige prognose én een achttal essays over de belangrijkste maatschappelijke thema’s, kijkt het FSIN vooruit naar 2030.

In 2030 is gemak voor de consument het belangrijkste motief om eten te kopen. In 2019, het laatste jaar vóór corona, was routine met een marktaandeel van 40% nog veruit het belangrijkste aankoopmotief. In 2030 is dat aandeel gekrompen naar 33%. Het uitstelgedrag van de consument, demografische ontwikkelingen en de opmars van digitale bestelplatforms in combinatie met sommige blijvende effecten van corona,zijn oorzaken van deze wisseling van de wacht. Van de € 80 miljard die de consument in 2030 aan eten besteedt, valt € 27,5 miljard onder de noemer van gemak, dat is 34%.

Door uitstelgedrag van de gemaksconsument stijgt het aandeel van de directe consumptie in de totale foodomzet. Directe consumptie - dat wat iemand koopt en direct of iets later op de dag consumeert - stijgt van 53% in 2019 naar 60,3% in 2030. Dat is een omzetstijging van bijna € 17 miljard.

De omzet van de totale foodsector is in 2030 ruim €80 miljard. Daarmee groeit de markt met meer dan 40% ten opzichte van het coronajaar 2020. Foodservice groeit in 2030 naar een omzet van 
€ 25,6 miljard (2020: € 12,3 miljard), de omzet van Foodretail groeit naar € 54,7 miljard (2020: € 44,5 miljard).

Als we kijken naar de marktaandelen van Foodservice en Foodretail binnen de totale foodmarkt, is het marktaandeel van Foodservice in 2030 nog altijd niet volledig hersteld van corona. De belangrijkste reden daarvoor is de achterblijvende omzetontwikkeling in de (bedrijfs)cateringsector.Opmerkelijk is dat het marktaandeel van thuisconsumptie licht stijgt. Dat komt door de groei van bezorging en de toenemende concurrentie van supermarkten op het gebied van foodservice-oplossingen voor thuis.

In de nieuwe FSIN Beleidsmonitor 2030 kijken we niet alleen vooruit naar 2030 met cijfermatige prognoses. Aan de hand van een achttal diepgaande essays beschrijven we de invloed van de belangrijkste maatschappelijke krachten op de foodsector. De onderwerpen van de essays zijn: demografische ontwikkelingen, duurzaamheid, gemak, prijsstijgingen, gezondheid, delivery, maatschappelijke tweedeling en middelmatige luxe.

Deze acht thema’s drukken in de komende tien jaar een onuitwisbaar stempel op de foodsector. Zo staat Nederland aan de vooravond van een groene inhaalslag. De overheid neemt hierin het voortouw. De foodsector wacht de uitdaging om de consument ervan te overtuigen dat een duurzame keuze een verstandige keuze is.

De FSIN Beleidsmonitor 2030 is digitaal beschikbaar voor leden van het FSIN. De hoofdstukken met de acht bepalende maatschappelijke thema’s zijn ook ingesproken als luisterboek en te beluisteren via deze link of onze website www.fsin.nl.

Publicatiedatum: