Tholen - De historie van Kragtwijk Finest Food uit Amstelveen gaat terug tot 1966 toen Frans Kragtwijk na een vraag van een relatie om een feest te verzorgen zijn snoepwinkel en snackbar verkocht en een cateringbedrijf startte. In 1998 nam zoon Joost het bedrijf over en twintig jaar later kreeg het bedrijf een verdere impuls met de overname van Langerhuize, een specialist in het bereiden van koosjere gerechten en speciale maaltijden voor de luchtvaart, zorginstellingen en ziekenhuizen. Dit bedrijf beleverde onder meer het enige Joodse ziekenhuis van Europa in Amstelveen, toevallig op een steenworp afstand van Kragtwijk. Een schot in de roos, vandaag de dag beschikt Kragtwijk Finest Foods over een unieke expertise op het gebied van de koosjere keuken en kan het met haar free-from concept moeiteloos inspelen op bijzondere wensen, zoals lactosevrije-, glutenvrije-, allergeenvrije- en halal maaltijden.
"Onze klanten zijn internationale luchtvaartmaatschappijen en cruiseschepen. We leveren niet alleen maaltijden aan KLM, maar onder andere ook aan Lufthansa, Airfrance, Emirates en Etihad op de luchthavens van Frankfurt, Munchen, Rome en Milaan en per boot in Abu Dhabi en Dubai. We hebben ons echt gericht op de koosjere maaltijden en ook allergeenvrije gerechten, waarbij we smaak combineren met certificering. Veel leveranciers vermelden bij hun maaltijden dat die gluten kunnen bevatten, maar voor iemand met een glutenallergie serveer je dan een waardeloze maaltijd. Met onze free-from catering bieden we dé oplossing voor de invulling van allergeenvrije diëten. Zo kunnen luchtvaartmaatschappijen en cruiseschepen ervoor zorgen dat het comfort van de gast al aan boord of in het vliegtuig begint", vertelt Joost Kragtwijk.
Glutenvrij, lactosevrij of halal
"Of het nu glutenvrij, lacatosevrij of halal moet zijn, wij leveren culinaire meesterwerken die aan diverse voedingsbehoefte voldoen. Hierdoor hoeven klanten niet een enorm breed assortiment tegelijk te bestellen, maar kunnen we voorzien in een kleiner assortiment smakelijke maaltijden, waarbij we ondanks de dieetrestricties geen concessies doen aan de smaak. We hebben een fantastisch team van zo'n zestig personen dat dagelijks bezig is om de gasten een zo lekker mogelijke maaltijd voor te schotelen. Alles wat wij leveren, wordt vers bereid in onze eigen keukens en bakkerij en dat proef je", vertelt Joost. Grootste uitdaging is volgens hem om bij te blijven op het gebied van wet- en regelgeving. "Zeker in de luchtvaart zijn er veel certificeringseisen. En als die vandaag voldoen, weet je al bijna dat er bij de volgende certificeringen alweer aanpassingen nodig zijn."
Toen Joost in 1998 de zaak overnam, werkte het bedrijf al samen met Dawsongroup Benelux. "We kwamen toen al koel- en vriesruimte tekort en hadden twee units bij het pand staan. Die kwamen als tijdelijke oplossing, maar werden, zoals het vaak gaat, deel van het meubilair," herinnert de ondernemer zich. Na de verhuizing huurde Kragtwijk Finest Food voor de zogeheten Superbox, een premium unit, waarin onder meer een schuifdeur werd geplaatst om goed aangesloten te zijn op het logistieke proces.
Onlangs nam de culinair specialist ook een PolarStore (40ft) in gebruik voor extra vriesruimte. Bewust koos Joost ervoor om de container te huren. "Voor ons is het een mooie flexibele optie. We zijn nu intern weer bezig om een vriescel te bouwen, maar zolang die ruimte nog niet klaar is behouden we de opslagcapaciteit, waarbij we tegelijk onze cashflow goed in de gaten kunnen houden. En als we weer extra capaciteit willen hebben, weten we waar we moeten zijn. De samenwerking met Dawsongroup bevalt namelijk erg goed. Het is geen getrut, ze doen wat ze moeten doen en als er een keer wat is, dan wordt het ook meteen gefikst. Lekker praktisch en effectief, daar houd ik van!"
Voor meer informatie:
Kragtwijk Finest Food
Joost Kragtwijk
[email protected]
Dawsongroup Benelux
Jelle Witjens
[email protected]