Eric Moerdijk, Monie:

"Uienmarkt in overgangsfase"

Tholen - Het Nederlandse uienseizoen zit momenteel in een overgangsfase. "De export naar Afrika is grotendeels gedaan en naar Europa gaan er nog geen grote volumes heen. Daarmee zitten we net als afgelopen jaren in een rustige start van het nieuwe jaar", vertelt Eric Moerdijk van sorteer- en pakstation Monie uit Nieuwdorp.

Of het nog wel drukker gaat worden, valt volgens Eric lastig in te schatten. "Die vraag zal voornamelijk vanuit Europa moeten komen. De opbrengstramingen waren Europees gezien best hoog en dat biedt niet zo'n heel positief perspectief. Met name de afzet van de middelsortering is nu lastig. Afrika kon daar goed weg mee, maar er is nu relatief gezien te weinig afzet van, waardoor die sortering onder druk komt te staan. Naar de grove sortering is meer vraag."

"Anderzijds gaan er nu ook al uien richting Polen, ook veldgewas. Zolang onze uien kwalitatief beter zijn en concurrerend van prijs, liggen er mogelijkheden. Voor verpakkers is het zaak om de voorraden kort te houden. De stemming bij de telers is redelijk vast, telersprijzen liggen rond de 10 cent, maar met de huidige baalprijs van 13,5-15 cent zijn de marges heel dun als je ziet dat het transport er ook nog van af moet."

"De rode uien zijn duurder en de prijs van de rode uien is redelijk stabiel, al lag deze aan het begin van het seizoen nog hoger. Wel verloopt deze afzet grilliger dan de gele uien", constateert de verpakker. "Ook Corona blijft een rol spelen. Ondanks dat de export best goed doorgelopen is, heeft het indirect wel invloed. Wanneer de nieuwe varianten van het coronavirus minder schadelijk blijken te zijn en het normale leven meer op gang komt, kan dat ook weer zorgen voor verschuiving van consumptiepatronen en mogelijk extra vraag. Tegelijk blijft het containertransport met de huidige hoge prijzen en lage beschikbaarheid een uitdaging."  

"De kwaliteit is ons tot nu toe alles meegevallen. Je ziet dat de mindere partijen al naar Polen zijn gegaan. Maar de vraag is hoe de kwaliteit de komende tijd zal zijn. Nu gaat onder andere fusarium een rol spelen. Het is twijfelachtig hoe de MH-bespuiting heeft gewerkt. De uien zijn op veel percelen snel afgestorven en de vraag is of de bespuiting is opgenomen door de sapstroom. Dat gaan we de komende tijd zien", aldus Eric.

Voor meer informatie:
Monie Nieuwdorp
Hertenweg 61
4455 TK Nieuwdorp
+31 (0)113 612845
eric@monie.nl    
www.monie.nl  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven