"De Chinese knoflookprijs zal stabiel blijven, maar de Spaanse knoflook heeft een enorme impact op onze export"

De knoflookprijs stijgt vlak voor het Chinese Lentefeest [1 februari, 2022] meestal. Dit jaar was de oogst echter enorm en ligt er nog bijna 3 mln ton knoflook in de bewaring. Het aanbod is groter dan ooit en dus is de prijs gedaald. De prijs is al geruime tijd relatief laag.

Zhang Shuhan van Jining Greenstream sprak onlangs over de huidige omstandigheden op de knoflookmarkt. "De huidige FOB-prijs van knoflook bedraagt € 788 - € 875/ton. Maar de verladingskosten blijven hoog en vertonen geen tekenen van daling. Hierdoor verhoogt de kostprijs voor de klanten aanzienlijk. Bovendien heeft de pandemie nog steeds gevolgen voor de vraag op de overzeese markt. De Chinese knoflookexport is in 2021 met 20%-30% gedaald ten opzichte van het jaar daarvoor," aldus Zhang.

"De hoeveelheid in de bewaring is nog nooit zo groot geweest, ruwweg 3 mln ton. Het gebrek aan evenwicht tussen vraag en aanbod is een van de redenen waarom de prijs zo laag is."

"Sommige Europese importeurs schakelen in plaats daarvan over op Spaanse knoflook, om de kostprijs van het transport te drukken. Deze ontwikkeling heeft een impact op de Chinese knoflookexport. Niet alleen in de Europese Unie krimpt de markt voor Chinese knoflook, maar hetzelfde geldt voor Centraal- en Zuid-Amerika. Alleen de marktvraag vanuit Oost-Europa blijft stabiel."

"Voor de knoflookexport naar Rusland kiezen wij meestal voor verlading over land. Hoewel de kosten van het vervoer over land van China naar Rusland nu bijna even hoog zijn als de kosten van het vervoer over zee, is het vervoer over land veel sneller. De reis van China naar Rusland duurt ongeveer 10 dagen en er zijn minder vertragingen in vergelijking met zeevracht. Daardoor kunnen we de markt beter beheersen."

De grenshaven van Manzhouli in Binnen-Mongolië was tussen 3 december en 14 januari gesloten wegens een uitbraak van Covid-19. "Manzhouli is de grootste grenshaven tussen China en Rusland. De tijdelijke sluiting veroorzaakte aanzienlijke complicaties voor importeurs en exporteurs. We hadden in deze periode geen andere keuze dan voor onze producten gebruik te maken van zeevracht."

Gevraagd naar marktvoorspellingen voor de komende weken, antwoordde Zhang: "Ik denk dat de knoflookprijs op korte termijn stabiel zal blijven, maar na het Chinese Lentefeest weer kan dalen."

Naast knoflook exporteert Jining Greenstream Fruits & Vegetables ook pomelo's en citroenen.

Voor meer informatie:
Zhang Shuhan
Jining Greenstream Fruits & Vegetables Co., Ltd.
008615853798811 
info@greenstream.cn 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven