Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Food Boost Challenge vraagt studenten om gezonde ideeën

Op initiatief van Medical Delta Living Lab VIT for Life, HortiHeroes en Foodvalley NL, en met De Haagse Hogeschool als onderzoekspartner, is de Food Boost Challenge gestart. Dit is een challenge die studenten uitdaagt om groenten en fruit (-producten) populairder te maken onder jongeren.

Er ligt een prijs van €5.000 klaar voor het idee dat afrekent met het probleem dat jongeren structureel te weinig groenten en fruit eten. Tot 19 februari kunnen deelnemers plannen indienen.

Van idee naar prototype
De Food Boost Challenge gaat op zoek naar een innovatief idee dat de markt op z’n kop zet. De challenge is verdeeld in vier fases: Van onderzoek tot ideevorming en van conceptontwikkeling tot prototype. Op die manier kunnen studenten invloed uitoefenen op het eetpatroon van zichzelf en volgende generaties. De ideeën kunnen uiteenlopen van een volledig nieuw product dat de consumptie van groenten en fruit (-producten) leuker maakt, tot een geniaal concept voor een game of event over groenten en fruit. Maar ook een technologie die gezonde voeding stimuleert, of een vers concept dat jongeren als een magneet naar groenten en fruit trekt in schoolkantines of supermarkten, behoort tot de mogelijkheden.

Strijd tegen overgewicht
Aanleiding van de challenge is het groeiende percentage mensen met overgewicht. Het eten van voldoende groenten en fruit is belangrijk voor een gezond voedingspatroon. Daarnaast vermindert het eten van voldoende groenten en fruit het risico op overgewicht en obesitas. Volgens het CBS kampte in 2020 17% van de jongeren (12-20 jaar) en zelfs 50% van de volwassenen met gewichtsproblemen. Jongeren tussen de 12 en 20 jaar eten echter een stuk minder groenten en fruit dan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Dat is met name het geval bij kinderen van ouders uit de lage en midden sociaal economische positie.

Onlangs is door meer dan 200 studenten onderzoek gedaan naar wat jongeren verleidt tot het eten van meer groente- en fruit(producten). De resultaten van het onderzoek zijn te volgen via de Food Boost Challenge kanalen en website. De Food Boost Challenge wil de creativiteit van jongeren benutten in dit vraagstuk.

Samenwerkingsverband
Organiserende partijen Medical Delta Living Lab VIT for Life, HortiHeroes en Foodvalley NL worden ondersteund door De Haagse Hogeschool als belangrijke kennis- en onderzoekspartner. Ondertussen hebben 30 bedrijven, start-ups en onderwijsinstellingen zich aangesloten bij dit initiatief om studenten te begeleiden en het idee samen verder te brengen tijdens de challenge. Vanuit deze partijen wordt een vakjury gevormd die ingediende ideeën gaat toetsen.

Voor meer informatie of aanmelden:
www.foodboostchallenge.nl 
info@foodboostchallenge.nl 

Publicatiedatum: