Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Machinebouwer ontwikkelt eerste selectieve oogstrobot voor witte asperges

Cerescon ontwikkelde de eerste selectieve oogstrobot voor witte asperges ter wereld: de Sparter. 800 miljoen aspergeomzet dreigt bij handmatige oogst te verdwijnen uit Europa door stijgende loonkosten en dalende beschikbaarheid van arbeid. Ook gaan 30% van de asperges bij handoogsten verloren door ondergrondse schade.

Uniek aan Sparter is dat het ondergronds de asperges kan opsporen en beoordelen. Dit levert minder kosten en meer aspergeoogst op met een betere kwaliteit.

Cerescon is in 2014 opgericht door Ad Vermeer (hightech machinesysteemarchitect), zijn broer Marc Vermeer (aspergeteler) en Thérèse van Vinken (commercie & financiën). Ongeveer een week na de oprichting is Marc onverwacht overleden. Ad en Thérèse besloten door te gaan met het bedrijf. 

Om onmisbare input van aspergetelers te krijgen, richtten ze een gebruikersgroep op van grote en innovatieve Nederlandse en Duitse telers. Na een alfa- en enkele bètaversies die op verschillende velden en verschillende rassen werden getest, bouwden ze voor seizoen 2021 de eerste 0-serie van 6 machines.

Toekomstplannen
Cerescon heeft inmiddels al 3 van de machines verkocht aan Nederlandse telers en 3 zijn bij Duitse telers getest. "De kwaliteit van de geoogste asperges is qua violetverkleuring, bloemende en kromme asperges beter dan handsteken. Maar de output en robuustheid moeten we nog verbeteren. In seizoen 2022 worden de 6 aangepaste Sparters opnieuw intensief ingezet op verschillende velden in binnen- en buitenland, en met diverse rassen voor een gecontroleerde maar snelle groei in 2023. Over 5 jaar verwachten we samen met geselecteerde partners 150 Sparters per jaar in Europa te verkopen en produceren", zegt Thérèse van Vinken, hoofd marketing en financiën.

Steun van RVO
Cerescon kreeg een jaar na oprichting, in 2015 al contact met RVO. "Toen hebben we Innovatiekrediet gekregen. Later kregen we 2 keer Mkb-innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT) subsidie voor specifieke projecten met partners. En een keer demonstratieprojecten, haalbaarheidsstudies en investeringsvoorbereidingsprojecten (DHI) subsidie om voor ons zeer belangrijke demonstraties te organiseren in Duitsland: het grootste aspergeland in Europa."

Behalve financiële hulp, kwam er ook veel praktische hulp van RVO. "Medewerkers van RVO hielpen ons met contacten met mogelijke financiers, netwerkbijeenkomsten en waren regelmatig een positief kritische sparringpartner bij belangrijke keuzes. Ook kregen we van Team IRIS waardevol advies bij het aanvragen van Horizon 2020: een Europese subsidie van € 1,5 miljoen", zegt Van Vinken. "RVO is voor mij een partner die veel meer heeft gegeven dan alleen financiering: praktische hulp, een altijd luisterend oor, een enorm netwerk én waardevol advies."

Tips aan andere wereldbestormers
Cerescon wil andere ondernemers die de wereld willen veroveren graag een aantal tips meegeven. Van Vinken: "Zorg dat je je uitvinding beschermt. Bijvoorbeeld via patenten, zodat de concurrentie het niet kan kopiëren. Haal verder zo vroeg mogelijk de markt, dus je klanten, erbij en bedenk hoe je hun informatie en kennis optimaal gebruikt voor de ontwikkeling en verbetering van je product."

"En als laatste: focus je vanaf het begin op hulpbronnen. Maak eerst een zo realistisch mogelijke planning en begroting. En ga er dan vanuit dat alles met een factor 2 tegenvalt: de ontwikkeling, de snelheid van marktintroductie, de kosten van goederen, enzovoorts. Regel vervolgens financiering voor het meest negatieve scenario", besluit Thérèse.

Voor meer informatie:
Cerescon 
+31 (0)40 200 1041
info@cerescon.com   
www.cerescon.com   

Bron: RVO

Publicatiedatum: