Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tummers neemt heft in handen met eigen stoomschiller

Tholen - Tummers Food Processing Solutions trok afgelopen Interpom veel bekijks met haar nieuwe, energiezuinige stoomschiller.  De machinebouwer besloot zelf een nieuwe machine te ontwikkelen voor, onder andere, haar eigen toonaangevende aardappelvlokkenlijnen. ''De eerste machine draait nu ruim 2,5 jaar'', vertelt productmanager Edwin Langbroek van Tummers. Inmiddels hebben ze wereldwijd 12 modellen van de Tummers Stoomschiller (TSP) verkocht.

''We kochten voorheen tussen de 4 en 6 stoomschillers per jaar in bij een leverancier. Alleen werd de prijs alsmaar hoger, terwijl het serviceniveau er niet beter op werd. Aangezien we altijd ons best doen om het prijsniveau niet te sterk te laten stijgen, besloten we ongeveer 4 jaar geleden om zelf een stoomschiller te gaan ontwikkelen. Zo ben ik samen met een aantal engineers begonnen om een pakket aan eisen samen te stellen. In 2018 zijn we vervolgens daadwerkelijk begonnen met de ontwikkeling van de TSP.''

Op deze manier houdt het bedrijf ook meer de controle over de kwaliteit van de machines die het gebruikt voor haar proceslijnen. ''We zien dat betrouwbaarheid gewoon heel belangrijk is voor onze klanten. Deze machine onderscheidt zich daarom voornamelijk in betrouwbaarheid en 'cost of ownership'. De lijnen moeten soms wel 6 weken non-stop draaien. Als je in die weken dan 1 extra pauze in moet lassen om een onderdeel te vervangen, kan dit funest zijn voor een bedrijf'', beschrijft Edwin.

Zo zijn veel kritische onderdelen van de TSP uit RVS gemaakt in plaats van staal, zoals je bij veel andere stoomschillers op de markt ziet. ''Bij de stalen afblaastank zag je vaak dat er na een week of 4 in een procesomgeving corrosie ontstond. Dat is gewoon niet fraai. Wij hebben daarom dit onderdeel, maar bijvoorbeeld ook de deur van het schilvat, van RVS gemaakt. RVS gaat langer mee dan staal, waardoor deze onderdelen van de machine een langere levensduur hebben. Bovendien zijn we afgestapt van de kunststof O-ring en hebben we, met een leverancier, een stoomklep ontwikkeld met een zeer lange levensduur.''

Dit draagt allemaal bij aan de langere interval aan onderhoud, waardoor er veel minder sprake is van stilstand tijdens het productieproces, wat weer tot kostenbesparing leidt. Zo zijn er 3 modellen van de machine, naar elke wens, die respectievelijk een capaciteit hebben van 8, 18 of 26 ton per uur. Verder kan de machine worden gebruikt voor zowel aardappelen als andere knolgewassen, zoals wortelen of knolselderij.

In deze tijd waarin stoom steeds duurder wordt en emissie steeds belangrijker, stond een verlaagd energieverbruik verder hoog in het vaandel bij de ontwikkeling. ''Vergeleken met de machine die we eerst inkochten, hebben we ongeveer 20 procent minder stoomverbruik bij hetzelfde schilrendement. Door de hoge rotatiesnelheid van het schilvat en het snelle uitlaatsysteem is het schilverlies vergelijkbaar met de industriële standaard. Schilrendement is voor veel klanten erg belangrijk en met veel stoomverbruik kun je perfect schillen, maar wij wilden hetzelfde rendement bij minder stoomverbruik.'' Hier lijkt de fabrikant in geslaagd, want de machines draaien inmiddels naar volle tevredenheid van de klant.

Tummers besloot hierom nog een stap verder te gaan met de mogelijkheid tot een energiebesparende uitbreiding voor haar stoomschillijn. ''De E2E-Condensor is een losstaande machine die aansluit op onze stoomschiller, maar ook andere bestaande stoomschillers. Het staat voor Emission 2 Energie, wat betekent dat de machine de afblaasstoom van de stoomschiller op kan vangen, condenseren en verwerken tot water met een temperatuur van boven de 90 graden Celsius. Dit water kan vervolgens weer gebruikt worden voor andere delen van het proces'', besluit Edwin.

Voor meer informatie:
Edwin Langbroek
Tummers
Ampèreweg 4
4631 SP Hoogerheide
+31 (0)164 61 40 70
[email protected] 
www.tummers.nl