Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bowa investeert in nieuwe inpaklijn voor uien

Bowa, een Zeeuws familiebedrijf dat gespecialiseerd is in het sorteren en verpakken van uien, investeerde in een nieuwe lijn van Eqraft. De onderneming werd in 1990 gestart door de familie Boone uit Waarde, inmiddels verwerkt ze jaarlijks 50.000 ton uien. Dankzij hun nieuwe weegmachine, rolverpakker en Baxmatic kan Bowa met een gerust gevoel de toekomst tegemoet.

De samenwerking tussen Bowa en Eqraft gaat al een hele poos terug: al sinds 2003 heeft het bedrijf afstaarters van de machinebouwer staan en ze krijgen sindsdien ook al twee keer per jaar een volledige servicebeurt. Projectleider Mike Kooijman van Eqraft vertelt: ''Voor mij was het de eerste keer dat ik met de heren van Bowa aan de slag ging, maar het was de ideale samenwerking: het is een bedrijf met een gemoedelijke sfeer en heel loyale mensen.'' Die tevredenheid is wederzijds, zo blijkt uit een gesprek met Jozé Boone, mede-eigenaar van Bowa: ''Eqraft is als bedrijf veranderd sinds het begin van onze samenwerking, maar wat hetzelfde is gebleven is het fijne contact en de kwaliteit van de machines. Voor ons is er dus geen reden om voor een ander te kiezen.''Gestage groei
Familiebedrijf Bowa bestaat al sinds 1990 en is gespecialiseerd in het sorteren en verpakken van uien voor een wereldwijd netwerk. “Bijna al onze uien gaan naar het buitenland: we leveren over de hele wereld,” vertelt Jozé. Zijn vader kocht de huidige bedrijfslocatie, inclusief machines van een aardappelverwerker. Sindsdien heeft het bedrijf een gestage groei doorgemaakt. Jozé voegde zich bij het familiebedrijf in 2000 en verdeelt de taken met zijn twee broers, Dignus (verkoop) en Jan (inkoop). Bowa begon in 2002 met het investeren in nieuwe machines. In 2010 volgde een uitbreiding in de vorm van een nieuwe expeditiehal, bewaarruimte en in 2016 een nieuw kantoorpand. ''Zo proberen we continu te blijven vernieuwen,'' aldus Jozé. Deze keer vonden de broers het tijd voor een nieuwe verpakkingslijn. Ze kozen voor een opslagbunker, leeskamer, weegmachine, rolverpakker en een Baxmatic.Betrouwbaar en nauwkeurig wegen
Bowa’s nieuwe combinatieweger zorgt ervoor dat er precies genoeg product de zakken in gaat en doet dat ook nog eens razendsnel. De machine berekent het optimale outputgewicht van de uien en geeft die vervolgens af aan de Baxmatic of rolverpakker. Via het besturingssysteem – dat onder andere op een tablet te raadplegen is – kan de operator vervolgens met één druk op de knop tussen de verschillende machines wisselen.

''Het is voor ons ontzettend belangrijk dat de machines nauwkeurig en betrouwbaar zijn. Een partij moet met het juiste gewicht bij de klant aankomen,'' legt Jozé zijn keuze voor de nieuwe lijn uit. Een weger moet het goede gewicht in een zak kunnen stoppen met minimale variatie. Als er eentje tussen zit die te weinig product bevat, dan is dat niet goed voor het klantvertrouwen, maar teveel product weggeven zet de marges onder druk. De weger moet dus uiterst nauwkeurig en consistent zijn bij elke afzonderlijke weging en dat ook blijven over een langere periode. Ook de snelheid van de machine en de korte omsteltijd is voor Bowa een belangrijk argument om voor Eqraft te kiezen. Zo kan het bedrijf flexibel inspringen op klantvragen.

Flexibel wisselen van verpakkingssoort
De combinatie van de rolverpakker en Baxmatic is ideaal voor een bedrijf als Bowa, dat veel verschillende klanten heeft die allemaal met andere verpakkingen werken. Jozé: ''Voorheen hadden we alleen twee Baxmatics staan, die uien in losse zakken verpakken. Met de rolverpakker erbij kunnen we sneller en flexibeler schakelen. We kunnen nu zowel in losse zakken verpakken als in netverpakking van de rol, en dat tegelijkertijd.'' De Baxmatic heeft vier magazijnen waaraan je vier verschillende zakken kunt hangen. Wisselen kan met één druk op de knop. Zo hoeft de lijn niet meer stil te staan.

Jozé is blij met hoe de installatie is gegaan: ''De monteurs van Eqraft zijn duidelijk vakmannen. Steven, Han en Remko dachten echt mee.'' Wel had Bowa last van wat vertraging vanwege ongepland oponthoud. Na installatie bleek de nieuwe lijn namelijk iets te dicht tegen de muur gepositioneerd te zijn. ''We realiseerden ons dat om de machine heen lopen nu lastig werd, dat is iets dat je niet goed ziet op tekeningen'', aldus Jozé. ''Gelukkig kon Eqraft de lijn verplaatsen tijdens de installatie van een filtersysteem van Modesta, waarin we toch stillagen.'' Eqraft deed er alles aan de aanpassing zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen en uiteindelijk kon Bowa na de installatie van het afzuigsysteem meteen weer gaan draaien. Een goed filtersysteem is cruciaal, aangezien de machines schoon moeten blijven om optimaal te functioneren. Stof kan bijvoorbeeld de sensoren blokkeren. Het was dus belangrijk dat beide installaties klaar voor gebruik waren.

Inmiddels draait de nieuwe lijn een tijdje en Jozé is zeer tevreden. ''Alles draait naar behoren en als er toch een klein probleempje is word ik meteen geholpen. Vanmorgen moest ik bijvoorbeeld wisselen tussen zakken van 9 kg naar zakken van 10 kg en ik kreeg de weger niet aan de praat. Ik belde service- en supportengineer Jacob-Jan, die logde in op ons systeem en vijf minuten later stond de machine te draaien'' Wat hij tegen zijn concullega’s zou willen zeggen? ''Ik zie geen reden om niet in een lijn van Eqraft te investeren. Ze zijn misschien niet de goedkoopste op de markt, maar door de snelle en goede service en de topkwaliteit van de machines verdient de investering zichzelf terug.''

Voor meer informatie:
Eqraft
Rutger Keurhorst
+31 527 256 130
info@eqraft.com  
https://www.eqraft.nl  


Bowa
Weelweg 19
4414 AW, Waarde
Tel 0113 - 503 000
info@bowabv.nl 
www.bowabv.nl 

Publicatiedatum: