Tien partijen Turkse citroenen afgewezen in EU in slechts 2 maanden

De Europese voedselwaakhond RASSF meldt dat in de eerste twee maanden van het Turkse citroenenseizoen (september en oktober) 10 partijen zijn afgewezen die niet op de Europese markt mogen worden afgezet.

De afwijzing van Turkse citroenen was te wijten aan de detectie van residuen van chloorpyrifos, prochloraz en chloorpyrifos-methyl die tot 75 keer de MRL (maximale residulimiet) overschreden. De onderscheppingen werden gedaan door de officiële inspectiediensten van Roemenië (5), Slovenië (3), Duitsland (1) en Estland (1).

Het hoge aantal afwijzingen aan het begin van het seizoen zorgt voor een nieuw record en bevestigt de tekortkomingen van het officiële Turkse controlesysteem dat moet toezien op de afzet en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Deze gegevens bieden ongetwijfeld belangrijke informatie voor Europese distributieketens en consumenten. Ze belichten het probleem van de Turkse citroensector om te voldoen aan de EU-voedselveiligheidsnormen.


Cijfers over de afwijzingen van Turkse citroenen in september en oktober 2021

Oordeel van Ailimpo
De Spaanse Interprofessionele Vereniging voor Citroen en Grapefruit (Ailimpo) heeft haar bezorgdheid geuit en benadrukt dat "de 10 afwijzingen, die al door de EU-autoriteiten zijn bevestigd, het bestaan aantonen van ernstige beheersproblemen bij de Turkse citroensector. Het blijkt dat ze niet in staat is om Europese klanten voedselveiligheidsgaranties te geven."

"Europese klanten doen er goed aan rekening te houden met deze situatie bij het plannen van hun importschema's voor citroenen vanuit Turkije in de komende weken", zo stelt Ailimpo.

Voor meer informatie:
Ailimpo
C/ Villaleal, 3
30001 Murcia (Spanje)
+34 968 216 619
informacion@ailimpo.com
www.ailimpo.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven