Port of Antwerp zet groei voort en consolideert sterke positie in reefermarkt

Na negen maanden noteert Port of Antwerp een totale goederenoverslag van 179,1 miljoen ton, een stijging van 4,8% ten opzichte van vorig jaar en status quo tegenover 2019. Ondanks de nog steeds voelbare operationele uitdagingen, tekenen alle goederenstromen groei op. Ook de groei in het reefersegment zet zich verder.

Groei in alle segmenten
De containertrafiek blijft onafgebroken groeien, en stijgt na negen maanden tegenover 2020 met 2,3% in ton (105,4 m ton), en met 2,8% in TEU (9.100.620 TEU). Er liepen in de periode januari-september 10.608 zeeschepen Antwerpen aan, wat neerkomt op een stijging van 3,6% vergeleken met dezelfde periode in 2020. 

Het aantal reefercontainers groeit met 3,6% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De koelcontainers bevatten verse producten zoals fruit, groenten, vlees en vis, farmaceutische producten en chemicaliën. Vorig jaar al overtrof de haven met een totaal volume van 1 miljoen TEU reefercontainers de wereldwijde groei in de reefermarkt. Deze trend zet zich duidelijk verder en daarmee consolideert de haven van Antwerpen haar rol als belangrijke speler in het reefersegment.

Het grotere volume reefercontainers in Antwerpen komt enerzijds door een verhoogde vraag. De Europese consument hecht steeds meer belang aan gezondheid en gezonde voeding en de pandemie heeft deze trend alleen maar doen toenemen en versnellen. Anderzijds is de groei te danken aan de sterke maritieme positie op de vaargebieden Latijns-Amerika, Afrika en de Verenigde Staten, en met landen als China en Singapore. Daarnaast biedt de haven gespecialiseerde terminals, coldstores en logistieke dienstverleners met een speciale focus op reefervracht.

Jacques Vandermeiren, CEO Port of Antwerp: “Onze ambitie is de ‘perishables’ haven bij uitstek te zijn in Europa. Vorig jaar konden we, ondanks de moeilijke omstandigheden, dankzij onze troeven qua ligging en dienstverlening al mooie groei noteren in het reefersegment. Dit jaar bevestigen én versterken we onze marktpositie. De groeicijfers, voor alle segmenten, zijn het bewijs dat we dankzij onze weerbaarheid uitdagingen in opportuniteiten kunnen omzetten.”

Annick De Ridder, havenschepen: “Ondanks blijvende operationele uitdagingen zoals een ontregelde containerlijnvaart, drukte op de terminals vanwege de pandemie en vertragingen, blijven we groei optekenen in alle segmenten. Bovendien was september een uitzonderlijke goede maand voor het stukgoed, een opsteker voor het harde werk van alle werknemers. Deze cijfers bevestigen opnieuw de veerkracht van onze haven én de flexibiliteit van iedereen die ervoor zorgt dat onze haven blijft draaien.” 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven