Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
VTA:

Opbrengst uien laat grote verschillen zien

Een eerste schatting geeft aan, dat de Nederlandse uienoogst dit seizoen iets lager uitvalt dan vorig jaar. Een goed gemiddelde is echter heel slecht vast te stellen. Dit komt door de grote verschillen tussen percelen. Met name boven de grote rivieren liggen de opbrengsten lager dan in het seizoen ’20/’21. In het zuidwesten zien we dit jaar een duidelijk betere opbrengst, maar daar waren de resultaten in de afgelopen seizoenen dan ook niet best, dat meldt de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA).

Grote verschillen in hectare opbrengsten
Opmerkelijk is dat juist de telers in Noord-Nederland dit jaar grote verschillen zien tussen de eigen percelen. Er zijn meldingen van 30 ton/ha verschil bij individuele telers over verschillende percelen. Omdat door de grote verschillen niet goed een betrouwbaar gemiddelde kan worden vastgesteld is er een overzicht gemaakt, waarin het verschil tussen noord en zuid duidelijk wordt.

Hieruit kan geconcludeerd worden, dat in Zuid de opbrengsten per hectare 12,2% hoger lagen dan vorig seizoen. In Noord waren de opbrengsten circa 3% lager voor de gele uien. Voor de rode uien ligt de opbrengst in Noord circa 25% lager, terwijl dit in Zuid ongeveer 15% lager is.

Praktijkbeeld
Het beeld (inschatting) in de praktijk bij telers in Noord is, dat de gemiddelde opbrengst wel enkele tonnen lager is dan vorige seizoen. Bij telers die al uien hadden ingeschuurd overheerst het gevoel dat de opbrengst toch zeker 3 – 7 ton/ha lager lijkt dan vorig jaar. Daarbij speelt mogelijk een rol, dat betere percelen die het eerste ‘klaar’ waren de beste zijn. De latere hebben gemiddeld minder opbrengst gegeven (vaak een wat hollere stand of last gehad van bodemherbicide etc.). Ten tijde van deze eerste opbrengstraming stonden de mindere percelen nog vast.

Grofte
Het percentage 60 mm opwaarts bedraagt gemiddeld 60,2%. Dit is 6,6% lager dan vorig seizoen. Vooral bij de rode uien zien we dat de grofte minder is: 55,3% t.o.v. 66,4% vorig jaar. Bij de gele uien is dit 61,1% t.o.v. 66,8% vorig seizoen.

Bron: VTA

Publicatiedatum: