Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

MRLs op Italiaanse druiven blijven binnen de marge's

Italiaanse druiventelers zijn volop bezig met de oogst en de afzet van de gewassen, maar ook dit seizoen is er ophef over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Een medewerker van het Technisch en Wetenschappelijk Comité van de Italiaanse druivencommissie vertelt hierover. Het comité bestaat uit een team van 30 vakmensen bestaande uit universiteitsdocenten, technici en landbouw-deskundigen uit de twee belangrijkste teeltgebieden van Italië, Apulië en Sicilië.

Behoren druiven tot de fruitsoorten met het hoogste MRL-gehalte?
"Voor de retail moeten druiven aan hoge kwaliteitsnormen voldoen. Wat gewasbeschermingsmiddelen betreft, geldt voor de overgrote meerderheid van de ketens dat druiven maximaal 4 residuen van gewasbeschermingsmiddelen mogen bevatten. Deze laatste zijn onderworpen aan een strikte goedkeuringsprocedure, gedicteerd door de Europese wetgeving, die concentratiegrenswaarden in groenten en fruit vaststelt op basis van de toxicologische kenmerken van de in de gewasbeschermingsmiddelen aanwezige werkzame stoffen."

"De wettelijke grenswaarden zijn dus op zich al veilig en worden periodiek herzien naarmate de kennis over toxiciteit, lotgevallen in het milieu en al het andere dat van invloed kan zijn op residuen, toeneemt. Als gevolg daarvan eisen veel retailers van hun telers dat zij druiven leveren met een MRL-gehalte van minder dan 30% van de wettelijke grenswaarden. Het beperkte aantal residuen en het percentage daarvan dat meer dan een derde onder de wettelijke grenswaarden ligt, maken de toeleveringsketen voor druiven dan ook zeer veilig."

Hoe kunnen we de consument geruststellen?
"De retail legt beperkingen op ten aanzien van de werkzame stoffen en zowel de telers als de consument heeft hier belang bij. De eisen liggen namelijk ver onder de strenge regels, omdat de marktpenetratie op het spel staat. Daarom proberen sommige telers nul residu druiven te telen, zodat zij vrijwel al hun klanten tevreden kunnen stellen. Bovendien is de druiventeelt de laatste vijftien à twintig jaar sterk veranderd. Telers maken op grote schaal gebruik van bedekkingen en netten, waardoor de fytosanitaire problemen van de teelt en bijgevolg ook de noodzaak van fytosanitaire behandelingen worden verminderd. Er worden veel agrofarmaceutische middelen gebruikt die in de biologische landbouw zijn toegestaan."

Sommigen beweren dat deze middelen op de druiven achterblijven, zelfs nadat ze zijn afgespoeld. Is dit echt zo? Wat moet er gedaan worden om ze te verwijderen?
"De analyses die worden uitgevoerd om de residuen van werkzame stoffen op de druiven te bepalen, worden uitgevoerd op ongewassen trossen in gespecialiseerde laboratoria en met zeer technische apparatuur. Als de resultaten van de analyses de klanten al tevreden stellen, kan het spoelen de situatie alleen maar verbeteren. Het is in ieder geval een goede gewoonte om druiven vóór consumptie af te spoelen."

Publicatiedatum: