Stefaan Lannoo, Fresh Onions:

“Toename in export en te natte weersomstandigheden doen de uienprijs stijgen”

Tholen – Momenteel zorgt het overschot op de uienmarkt ervoor dat de verkoopprijs van uien op een laag niveau zit. Bovendien zijn er niet alleen grote aantallen, maar gemiddeld genomen vallen de kalibers ook groot uit doordat het natte weer in de laatste maanden de groei heeft bevorderd. Dit maakt dat veel uientelers hogere oogstopbrengsten per ha kunnen realiseren dan voorgaande jaren. Dit in combinatie met het uitblijven van export maakt dat de kiloprijs enorm is gezakt. Zelfs zo hard dat een uienteler uit Nederland afgelopen week 200 ton aan gerooide uien op zijn perceel liet liggen, want de marktprijs (die op dat moment op 2 cent per kg lag) zat onder de kostprijs. In België is op dit moment de prijs van uien weer wat gestegen. De plantuien komen nu rond de 7 cent per kg en de zaaiuien op 8 cent.

Toenemende export en natte weersomstandigheden 
Dat de prijs weer wat stijgt heeft volgens teler Stefaan Lannoo van Fresh Onions twee redenen: "Vanaf vorige week krijgen we weer wat meer vraag vanuit het buitenland en we zien dat de export in stijgende lijn is. Veel telers kunnen echter omwille van de regen hun uien nog niet inladen. Van de week stond hier bijvoorbeeld een truck uit Frankrijk om plantuien uit de schuur te laden, deze was van een kale reis terug gekomen omdat ze in Frankrijk niet konden laden door het natte weer. Het uitblijven van aanbod zal waarschijnlijk ook de prijs wat omhoog krikken de komende dagen. Gelukkig maar, want ik heb hier heel veel zaaiuien", zegt Stefaan.

Kwaliteit
Door het natte weer neemt ook de kans op ziekten, schimmels en besmettingen toe, maar daar merkt de teler nog niet heel veel van. "In deze streek valt het nog wel mee, we hebben dat aardig onder controle kunnen houden. Bij de rode uien was wat bacterierot en bij een paar percelen zaaiuien is wel valse meeldauw gevonden, maar echt schrikbarend is het niet", zegt Stefaan. "De oogstraming ligt qua gewicht wel opmerkelijk hoger dan de voorgaande jaren. Als nu de prijzen ook nog meewerken, dan komt het wel goed", besluit de uienteler.

Voor meer informatie:
Stefaan Lannoo
Fresh Onions
Vossekotstraat 48
8760
Meulebeke (BE) 
+32 (0) 476 80 95 81
stefaan.lannoo@telenet.be 
www.freshonions.be 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven