Carl Grandidier, Origine Cévennes:

Oogst zoete Franse uien uit de Cevennen vertraagd

Hoewel de eerste zoete uien uit de Franse Cevennen AOP medio augustus zouden moeten worden geplukt, heeft het regenachtige weer voor vertragingen gezorgd. "Op het moment dat de uienteelt er bijna op zit, stoppen de telers met water geven, zodat de toppen tien dagen voor de oogst gedroogd zijn. Met de regenbuien die we in juli hadden, moet de oogst echter twee weken worden uitgesteld, in de hoop dat de temperaturen stijgen en de toppen zich sneller laten vallen. Van de 80 telers zullen er eind augustus slechts vijftien BOB-uien af kunnen zetten," zegt Carl Grandidier van Origine Cévennes.

Er zit een mooi seizoen aan te komen
Tot nu toe belooft de oogst zowel wat betreft de partijgrootte als wat betreft de kwaliteit goed te worden. "De weersomstandigheden die we sinds het planten hebben meegemaakt waren veelbelovend en doen ons vermoeden dat er een mooi seizoen aan zit te komen. Er is echter nog niets zeker. Pas als we gaan oogsten weten we meer. We hopen dat de start van het oogsten niet lang meer op zich zal laten wachten, anders lopen we het risico met een relatief groot aantal zeer grote maten te blijven zitten. Aan het einde van de teeltperiode groeien de uien namelijk elke dag met één of twee millimeter."

Een oogst waar reikhalzend naar uitgekeken wordt
Nadat de laatste zoete uien uit de Cevennen AOP begin februari zijn afgezet, wordt reikhalzend uitgekeken naar de nieuwe oogst. "Vorig jaar waren we relatief vroeg klaar met de afzet. Sinds de maand juli zijn onze klanten ons aan het bellen om te vragen wanneer de eerste BOB-uien beschikbaar zullen zijn.”

Eerste uien zonder BOB nu al verkrijgbaar
Hoewel de BOB-uien te laat zijn, is de afzet van de eerste zoete uien al begonnen. "We zijn vrij op tijd aangezien de uien drie weken van tevoren zijn verplant. De eerste transacties rondom niet-BOB-uien hebben dan ook afgelopen maandag plaatsgevonden en daarom zijn de eerste uien zonder BOB nu al beschikbaar voor onze klanten.”

Voor meer informatie :
Carl Grandidier
Origine Cévennes  
Route de Valleraugue 
30570 St-André-de-Majencoules 
+33 4 67 82 50 64
carl@originecevennes.com  
www.oignon-doux-des-cevennes.fr 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven