Blockchain-technologie voor de Ramata ui

Nicola Barbato van het Italiaanse GB Aricola wil de gele ui, de Cipolla Ramata di Montoro, beter beschermen, verbeteren en meer bekendheid geven op de markten. Om dit doel te bereiken heeft hij de traditionele teeltmethode gecombineerd met een innovatief systeem voor de traceerbaarheid van de bevoorradingsketen, het Authentico blockchain-platform. Op dinsdag 13 juli was er een conferentie bij GB Agricola over dit thema.

Nicola Barbato van GB AGricola di Montoro (Avellino)
Klik hier om de complete fotoreportage te bekijken. 

“Met de traceerbaarheid van de bevoorradingsketen kunnen wij zorgen voor een grotere transparantie voor de consument, aangezien het mogelijk is de authenticiteit van onze uien te garanderen, imitaties te weren, maar vooral ook een concept van voedselveiligheid over te brengen, met als doel ons gewas bekender te maken.”

Een recyclebare, kartonnen verpakking, FSC gecertificeerd en met een lage milieu-impact

De ondernemer vergezelde de conferentiegasten naar de verschillende bedrijfslocaties om het hele productieproces te laten zien. “De traceerbaarheid van onze ui begint op het veld, met de zaden die we zelf produceren, en volgen dan alle stadia van opslag en verwerking, tot en met de verzending naar de handel. Als garantie hiervoor kan er een QR-code op het etiket worden gescand, die niet alleen de traceerbaarheid van onze toeleveringsketen voor uien garandeert, maar ook extra informatie biedt. Bovendien hebben wij besloten technische gegevens zichtbaar te maken, zoals het logboek en kadastrale opzoekingen om de kavels te lokaliseren.” 

Francesca Barbato met de uien

“Bovendien gaan wij in de richting van een duurzamere teelt vanuit ecologisch, sociaal en economisch oogpunt, door een ad hoc-productiedossier op te stellen, naast het feit dat onze 24 hectare reeds allemaal biologisch zijn gecertificeerd. Dankzij de samenwerking met TimacAgro en de verfijning van de technieken konden wij bovendien een productiviteitsstijging van 30% realiseren. Wij hebben het traditionele beplantingspatroon gewijzigd, waardoor de dichtheid per hectare is toegenomen.”

“We voelden meteen een band vanwege het gemeenschappelijke doel: uien telen met technologisch geavanceerde organische meststoffen die ook een goede productiviteit kunnen garanderen, zonder de principes van de bescherming van de biodiversiteit uit het oog te verliezen. Samen hebben we het doel bereikt en een nog hoger niveau van kwaliteit en kwantiteit bereikt dan in voorgaande jaren”, zegt Francesca Vitolo van TimacAgro.

V.l.n.r.: Nicola Barbato, Giuseppe Coletti, Carmela D'Amato, Antonio Limone en Francesca Vitolo

Traceerbaarheid is een van de pijlers van voedselveiligheid: de QR-code kan het vertrouwen van de consument vergroten door de gewassen en het proces transparanter te maken.

De Cipolla Ramata di Montoro heeft vele voedzame eigenschappen, waardoor het een echt supervoedsel is. Het wordt gekenmerkt door zijn zoete en aromatische smaak. Hij kan tot 9 maanden worden bewaard, met behoud van al zijn eigenschappen, omdat hij een lager watergehalte heeft dan andere uien.

“Een transparante verpakking is niet voldoende om vertrouwen in een gewas uit te stralen. We hebben gezien dat voedselveiligheid de drijvende kracht was achter de aankopen tijdens de lockdown en dat territorialiteit en duurzaamheid de Italiaanse consumptie hebben gestimuleerd en dat zullen we blijven doen. Bovendien zijn merk- en etikettransparantie twee factoren die de keuze van de kopers sturen. Het is dan ook in een dergelijke context dat blockchain-traceerbaarheid en ons speciale platform geschikt zijn voor kleine bedrijven. Authentico heeft onder meer een eigen merk gecreëerd om de traceerbaarheid van de toeleveringsketen te certificeren met behulp van blockchain”, zegt Giuseppe Coletti, CEO van Authentico. 

Authentico is een project dat is opgezet door managers, ondernemers en professionals die, door hun respectieve vaardigheden te combineren, een innovatief systeem wilden creëren om de strijd tegen de imitatie van Italiaanse levensmiddelen in het buitenland te ondersteunen.

De voorraad wordt aangeleverd in houten kratten.

“Voorlopig heeft de traceerbaarheid alleen betrekking op verse uien, maar wij werken ook aan de certificering van de bevoorradingsketen voor het bewerkte product”, zegt Coletti.

GB Agricola, de onderneming die het collectieve geografische merk promoot, is ook van plan de nodige stappen te ondernemen om het certificeringsmerk te verkrijgen. Ten slotte zal binnenkort de aanvraag om erkenning van de beschermde geografische aanduiding (BGA) voor de Cipolla Ramata di Montoro worden ingediend.

Voor meer informatie:
www.gbagricola.it
www.authentico.it 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven