Logistiek manager Harrie Reink van Huuskes over oplossing van GPS-Buddy om kerntemperatuur te meten:

"Veel realistischer temperatuurverloop dankzij ontwikkeld algoritme"

Tholen - Als totaalleverancier en producent voor eten en drinken in de zorg is Huuskes dagelijks vanuit vier distributiecentra met zo'n negentig vrachtwagens onderweg om zorginstellingen, ziekenhuizen en bedrijfscateraars van maaltijden en boodschappen te voorzien. Voor het logistieke management werkt het bedrijf uit Enschede al bijna twintig jaar samen met de oplossingen van GPS-Buddy. Begon de samenwerking ooit om te kijken waar de chauffeurs zich bevonden, in de loop der jaren is de dienstverlening fors toegenomen. De nieuwste oplossing die Huuskes nu van GPS-Buddy toepast is specifiek ontwikkeld voor voedseltransport, waarbij productkarakteristieken samen met de omgevingstemperatuur op basis van algoritme worden omgezet naar kerntemperatuur.


Logistiek manager Harrie Reink van Huuskes

Harrie Reink, logistiek manager van Huuskes, vertelt: "We zetten verschillende modules in van GPS-Buddy en creëren zo een transportmanagementsysteem op maat, variërend van de monitoring van de voertuigen, tot de rittenanalyse en de koppeling met de dagelijkse levering vanuit het ERP-systeem. Maar ook de aansturing van de onderhoudsplanning met de wettelijke keuringen en de tachograafmodule en de rijstijlanalyse van onze chauffeurs. Zo sturen we de chauffeurs heel actief aan op het brandstofverbruik. Zoveel als mogelijk willen we digitaliseren, enerzijds om te kunnen voldoen aan specifieke eisen, anderzijds om de administratieve druk te minimaliseren. Handmatige handelingen vergroten nu eenmaal de kans op fouten. Elk kwartaal zitten we met GPS-Buddy om de tafel om te evalueren en onze ideeën te bespreken. Toen een volgende stap van temperatuurmanagement op tafel kwam waren we meteen enthousiast."

De chauffeurs van Huuskes hadden voorheen een kastje aan boord, waarbij ze bij de klant een bon konden uitdraaien van de temperatuur in de laadruimte bij aflevering. Dit kastje zit aan de koelmotor gekoppeld. Om een beter inzicht te krijgen in de kerntemperatuur werd gebruik gemaakt van vertragende sensoren in combinatie met steekproefsgewijze metingen door middel van prikthermometers. “Met de bon dat we voorheen afgaven, konden de chauffeurs al aantonen bij welke omgevingstemperatuur de producten waren afgeleverd. Ook als de klant niet aanwezig was,” vertelt Harrie. “Met de nieuwe module gaan we nog een stap verder en worden de producten automatisch op de juiste kerntemperatuur gemeten dankzij het algoritme dat GPS-Buddy heeft ontwikkeld. Daarbij wordt rekening gehouden met alle parameters die invloed hebben op de overgang van de omgevingstemperatuur naar de kerntemperatuur."

"Met de nieuwe oplossing heeft Huuskes iets unieks in handen", vertelt Daniel Engelberts van GPS-Buddy. "We hebben deze module ontwikkeld in samenwerking met een ingenieursbedrijf dat gespecialiseerd is in thermische engineering. Door de eigenschappen van het voedsel en de verpakking vast te stellen en luchtstroom in het voertuig in kaart te brengen hebben we verschillende producttype parameters vastgesteld. In een klimaatkamer hebben we vervolgens de kerntemperatuur van verschillende producten gemeten en uitgewerkt in een algoritme. Ik ken geen ander bedrijf dat de kerntemperatuur op deze manier berekent. Dat terwijl temperatuurmanagement veel impact heeft. Er hoeft maar bij één zending iets mis te gaan met de temperatuur en de wetgever staat op de stoep. Wanneer je je klanten rapportages kunt overhandigen met daarin de gemeten kerntemperatuur van de producten tijdens het vervoer en de uitlevering, biedt dat cruciale informatie om te kunnen voldoen aan de voedselveiligheid richtlijnen (HACCP).”

"Huuskes verstuurt zo’n 200 tot 300 producten in één lading. Daarom hebben we voor deze klant gekozen voor een gemiddelde temperatuur van de levensmiddelen in de vrachtwagens, een voor zowel het koel- als vriescompartiment. Bij elke opening van de laadruimte gaat de omgevingstemperatuur omhoog. Nu gaan de producten in de vriezer bij -25 graden en in de koeling bij drie graden rekenen met het algoritme. Dat zorgt voor een veel realistischer temperatuurverloop" vertelt Daniel. "In het begin hebben we nog prikthermometers gebruikt om de resultaten te vergelijken, maar de afwijkingen waren nihil."

Harrie Reink van Huuskes is dan ook erg enthousiast over de nieuwe oplossing. "We krijgen een veel realistischer beeld van het temperatuurverloop. Daarbij is het echt een win-winsituatie. Voor de chauffeurs is het ook makkelijk dat ze zich niet over de temperatuur hoeven te bekommeren. Daarnaast is er aanzienlijk minder discussie met klanten over de temperatuur bij aflevering, al blijven zij uiteraard zelf verantwoordelijk voor de temperatuurmeting bij binnenkomst."Inmiddels is GPS-Buddy met meerdere grotere partijen in gesprek om de oplossing breder te vermarkten. "Het is mooi om met een trouwe klant als Huuskes de kick-off te doen. Inmiddels zijn we met meerdere grote geïnteresseerde spelers in gesprek", besluit Daniel.

Voor meer informatie:
Daniel Engelberts
GPS‑Buddy Nederland
Transistorstraat 100
1322 CH Almere
+31 (0)36 538 28 80
d.engelberts@gps-buddy.com
www.gps-buddy.com

Huuskes
Harrie Reink
Gronausestraat 425
7533 BM Enschede
+31 (0)88 38 36 000
info@huuskes.nl
www.huuskes.nl    


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.