Bacterievuur is een bacteriële ziekteverwekker die zich gemakkelijk verspreidt tijdens het bloeiseizoen. Het kan niet alleen individuele appelbomen doden, maar ook hele boomgaarden. Het is natuurlijk geen nieuw probleem voor appeltelers, maar het wordt steeds groter naarmate de klimaatcrisis langere, warmere en regenachtigere lentes met zich meebrengt, waardoor de kans om bomen te besmetten toeneemt.
De ziekte vormt een bijzondere bedreiging voor de telers van ciderappelen. Terry Bradshaw, assistent-professor onderzoek aan de Universiteit van Vermont, zegt dat zij gevaar lopen, omdat de Europese variëteiten tweejarig zijn, waardoor zij bijzonder kwetsbaar zijn voor bacterievuur. Bradshaw: "Veel fruit in het ene jaar en weinig in het andere. De vele bloesem tijdens de bloei zijn erg bevattelijk voor de bacterie." En wat het nog erger maakt, ze bloeien later in het jaar.
Volgens Nikki Rothwell, een specialist van het Northwest Michigan Horticulture Research Center aan de Michigan State University, is de klimaatcrisis niet alleen problematisch als het gaat om bacterievuur, maar ook omdat het elk jaar meer generaties insectenplagen mogelijk maakt.
"Als telers het risico niet op de een of andere manier kunnen beperken, is fruitteelt geen duurzaam model of bedrijf," vertelde ze aan seattletimes.com.
Bacterievuur wordt gemakkelijk verspreid door wind, regen en insecten, dus het tegenhouden in een deel van de boomgaard van een teler kan de sleutel zijn tot het verminderen van de kans dat het andere bomen aantast. Rothwell: "Bacterievuur was normaal gesproken geen probleem in Michigan, omdat we zo ver in het noorden zitten en deze bacteriën echt van warm weer houden. Dat is nu echt veranderd."
Foto: Extension.unh.edu