Tholen - Traditioneel gezien zijn een van de eerste Belgische kersen te verkrijgen bij kwekerij Demedts - De Mey. Ook dit jaar is dit niet anders nu teler Benoit Demedts sinds vorige week gestart is met de eerste Burlat kersen onder glas. "Er werd al veel naar gevraagd, dus dan is het mooi dat we weer van start kunnen. De zon heeft hierbij ook nog eens voor een zeer goede kwaliteit gezorgd", zo vertelt de kweker uit het Vlaamse Gits.
"We zijn iets later dan vorig jaar. Destijds startten we rond het weekend van Moederdag, maar dat was ook een extreem vroeg jaar", legt Benoit uit. "Dit jaar dus iets later, maar we wilden zorgen dat de kwaliteit optimaal was. De kersen moesten goed donker zijn. Het zijn toch de eerste Belgische kersen die men in de regio proeft, dus dan moet je zorgen dat ze ervoor terugkomen. Dat lijkt gelukt, dus het is druk momenteel. We hebben veel aanvoer in de winkel en de reacties zijn positief. Ze gaan als warme broodjes over de toonbank."
"Het is heel zonnig geweest, dus ze hebben echt prachtig kunnen groeien. De Burlat variëteit kan soms wat papperig zijn, maar dat is dit jaar toch zeker niet zo. Van de Burlat hebben we gisteren de laatste geplukt en eind deze week gaan we dan over op de Sweet Aryana. Over het algemeen zien we een groter volume dan vorig jaar, dus ik denk dat we langzaam maar zeker naar onze top in volumes gaan voor de komende jaren. Kersen zijn ook niet onze grootste afdeling, dat zijn aardbeien, maar het is altijd wel een mooi visitekaartje om te hebben. Net als bij asperges wordt er hier in België op de kersen gewacht en springt men erop wanneer ze er zijn. En als mensen voor een artikel naar je winkel komen, nemen ze altijd meer mee, dus dat bevordert ook de verkoop van onze andere producten."
Nog zo'n drie weken onder glas
En dat er met smart op werd gewacht, overdrijft Benoit niet. "Men haalt wel wat Spaanse bij de markt, maar we kregen weer veel vragen wanneer wij zelf weer kersen beschikbaar hadden. Dan wachten ze erop, omdat ze zeker weten dat de smaak goed is. Overigens is het Spaanse aanbod niet verkeerd dit seizoen. Ze bewaren misschien wat minder, maar over de kwaliteit hoeft niet te worden geklaagd. Toch zien we dat de Belgische weer makkelijk de winkel uitvliegen. Men is op zoek naar zomerfruit en we hebben al een aantal keren wat klanten de volgende dag terug moeten laten komen, omdat ze op waren."
Hierbij is men dus bereid wat extra te betalen. "Ze zijn natuurlijk niet goedkoop. Dat geldt altijd voor primeurproducten. Je ziet het bij asperges, maar ook bij kersen. De eerste zijn relatief duurder, maar als de smaak goed is, koopt men het wel. Wij zullen nu nog zo'n drie weken doorgaan onder glas. Na de Sweet Aryana komt ook nog de Kordia variëteit, wat een van de meeste geliefde soorten is. Daarna zullen ook de buitenteelten wel gestart zijn, waardoor het voor ons moeilijk concurreren wordt. Dan willen we ook wel klaar zijn."
Volgende week frambozen en bramen
"Wij gaan dan over op onze frambozen en bramen. En ook de aardbeien, die nu wat lager in productie zitten, zullen dan weer wat meer geven, dus we houden ons goed bezig. Ook die zien er overigens top uit. Met dit weer is alles aan zachtfruit kwalitatief dik in orde. Het vraagt wel wat meer energie naar de teelt toe, maar gelukkig hebben we een groot bassin, waardoor we al onze producten van genoeg water kunnen voorzien. Dat neemt wel wat stress weg. Het kost wat meer tijd en moeite, maar je krijgt er topproducten voor terug", besluit Benoit.
Voor meer informatie:
Benoit Demedts
Kwekerij Demedts - De Mey
Middenstraat 97z
8830 Gits, België
Tel.: +32 479 69 08 67
[email protected]
www.demedts-demey.be