Het seizoen is inmiddels een aantal weken aan de gang en met de rui tekenen zich ook de eerste verwachtingen voor het komende seizoen op de appel- en perenpercelen af. NFO vroeg Ferdy Tolhoek van CAF en Willem Kalle van Fruitconsult wat zij onderweg zien op de bedrijven.
"Het ruit behoorlijk, maar dat is ook in de lijn der verwachtingen. Na een groene bloei en daardoor een sterke scheutontwikkeling in combinatie met schraal bloeiweer was het te verwachten dat de rui stevig zou zijn", vertelt Ferdy Tolhoek van CAF. Toch hoeft dat op de meeste percelen niet negatief uit te pakken. Bovendien is de kwaliteit op de meeste plaatsen goed.
"Gemiddeld hebben de jonge perenpercelen wat meer rui. Het is nog wat vroeg om iets over de productie te zeggen, maar je ziet nu al wel percelen die vruchten tekortkomen. Daar tegenover staat dat de kwaliteit over het algemeen goed is en de peertjes al redelijk grof zijn voor de tijd van het jaar", aldus Tolhoek.
Bij appel ziet de adviseur dat bij Elstar vooral de vroege mutanten mooi hangen. Chemische dunning met ATS en ethrel hebben op die percelen goed uitgepakt, omdat de weersomstandigheden op het moment van de bespuitingen optimaal waren. De latere mutanten hebben iets minder bloeiweer gehad en zijn minder massaal gezet. Vaak is dat ook terug te leiden tot de enorme productie van vorig jaar, waardoor percelen nu in een beurtjaar voorkomen. Maar door de bank genomen kan een goede productie verwacht worden. Jonagold is niet overal massaal gezet en is het afwachten wat de natuurlijke rui gaat doen.
"Al met al zien we voor zowel appel als peer een redelijke vruchtdracht met uitschieters van goed tot zeer slecht."
Qua droogte ziet Tolhoek nog weinig problemen. "Over het algemeen is het nog redelijk te doen. In de meeste regio's staat de fertigatie al een tijdje aan. In het zuidwesten, waar vanwege het zoute oppervlaktewater nauwelijks beregend kan worden, is het droogst. Ook profiteerde dit gebied nauwelijks mee van de regenbuien die er eind april in andere regio's nog wel vielen."
Insectenbestrijding onder schrale omstandigheden
Wat betreft gewasbescherming is het een heel ander voorjaar dan vorig jaar. Schurft is tot nu toe goed beheersbaar gebleven, hoewel op een aantal plekken wel schurft is gevonden. Ook de bestrijding van de voorjaarsrupsen is op de meeste plaatsen goed verlopen.
De bestrijding van perenbladvlo met Surround en minerale olie kon onder de juiste weersomstandigheden plaatsvinden, wat gunstig was voor een goede werking. "Circa twee weken geleden is op de meeste plaatsen Movento/Batavia toegepast en staat herhalen op de planning wanneer er nog eitjes worden waargenomen. Vanwege het schrale weer is het even in de gaten houden of het middel goed is opgenomen. Bij percelen met een druk van perenbladvlo is het belangrijk de bespuiting op tijd te herhalen. Vanuit 2023 weten we dat uit de tweede toepassing met schraal weer toch nog een behoorlijke druk kan ontstaan. En is het belangrijk om tijdig te corrigeren met Stix/Siltac of Atilla plus bitterzout om de ontwikkeling van plak te voorkomen", adviseert Tolhoek.
Ook bij roze appelluis en spint moest de bestrijding onder schrale omstandigheden plaatsvinden, maar over het algemeen is de bestrijding goed verlopen, alhoewel hier en daar de druk nog wat door sluimert.
Weinig vochtonttrekking op 60 cm diepte
Ook Willem Kalle van Fruitconsult ziet nog geen acute problemen met de droogte. "We bevinden ons nog vroeg in het voorjaar, maar de afgelopen twee weken is de verdamping duidelijk toegenomen en begint dit zichtbaar invloed te krijgen op het bodemvocht", aldus Kalle.
Per regio bekeken, ziet hij dat er in het Rivierengebied op 60 cm diepte vaak nog weinig vochtonttrekking zichtbaar is. "Dit heeft te maken met wortelsterfte als gevolg van de natte omstandigheden van afgelopen seizoen. Vooral bij appelbomen zie je dat onder de 30 cm dieperliggende wortels zijn afgestorven, wat invloed heeft op de vochtopname.
In het noorden van het land is wortelsterfte minder of nauwelijks aanwezig. Toch zie je ook hier dat op 60 cm diepte nog weinig onttrekking plaatsvindt, wat aangeeft dat er simpelweg nog voldoende vocht beschikbaar is.", aldus Kalle.
Op lichte gronden daarentegen zijn al vanaf week 11 tekenen van vochtonttrekking te zien. De bodem droogt sneller uit en vraagt dus om een andere irrigatieaanpak.
Kalle ziet dat steeds meer telers gebruikmaken van bodemvochtsensoren met volumemeting. Deze sensoren bieden waardevolle inzichten in het bodemvochtgehalte. "Het blijkt dat telers soms te lange druppelbeurten geven of te vroeg starten met beregenen. Op dit moment adviseer ik bij peren gemiddeld een uur per dag te druppelen en bij appels 20 à 30 minuten per dag. Het is belangrijk om alert te blijven, zeker als de droogte aanhoudt. Eenmaal droge grond is lastig weer op peil te brengen."
In veel gebieden in Nederland is het grondwaterpeil gezakt naar het niveau dat gebruikelijk is in juli/augustus. Mocht de droogte aanhouden tot eind mei zal dit problemen gaan geven, maar met de huidige weersverwachting lijkt dit niet te gaan gebeuren.
Wortelsnoei en bladstand
Doordat het afgelopen najaar en voorjaar relatief droog waren, is er meer gelegenheid geweest om zorgvuldig te wortelsnoeien. Dat is goed uitgepakt. Wel blijft het blad bij sommige bomen vrij licht van kleur, wat mogelijk duidt op licht ijzergebrek. Over het algemeen is de bladstand zeer mooi en is er bijna geen terugslag geweest, omdat de bodemtemperatuur vanaf de bloei al continu rond de 12°C was. Bij percelen met een sterke wortelsnoei en een goed behang adviseert Kalle een hoger stikstofniveau aan te houden dan wanneer geen sterke wortelsnoei is toegepast.
Rui en Vruchtzetting
Kalle ziet dit jaar bij de peren een diverse rui, maar over het algemeen hangen er voldoende peren. De meeste percelen zijn gestart met een goede knopbezetting, niet overdadig, maar wel voldoende.
"Vrijwel alle knoppen waren opvallend krachtig. In veel gevallen blijven er clusters met 3 à 4 sterke vruchten hangen. Dit heeft ook sterk te maken met het aantal keren dat GA 4/7 is gespoten. Waar je een te sterke rui ziet, gaat het vaak om jonge percelen, percelen met een gebrek aan stikstof-inspoeling, laat bijgereden ijzer en percelen waar vorig jaar hagelschade en/of druk van vruchtboomkanker was.
Daar tegenover zie je ook percelen met al meer dan 120 zekerheidjes per boom, wat betekent dat handdunning noodzakelijk is. Belangrijk hierbij is dat de dunning voor half juli is uitgevoerd, om de vruchtgrootte en kwaliteit niet in gevaar te brengen."
"Ook bij Elstar is de situatie zeer wisselend, maar het beeld is overwegend positief. ATS heeft dit jaar zeer krachtig gewerkt. Verschillen tussen gespoten en niet-gespoten delen zijn opvallend zichtbaar. Dit toont opnieuw het belang van een goed moment en juiste dosering.
Percelen die vorig jaar in een beurtjaar zaten, vragen nu vaak om een volledig pakket chemische dunning. Op veel percelen was het werk na de ATS-toepassing al grotendeels gedaan. Met wat clusterwegbreken is het handwerk beperkt, en het terugbrengen naar 3 appels per cluster zal in de meeste gevallen niet meer nodig zijn." Over het algemeen is Kalle positief over de situatie in de meeste boomgaarden: "De meeste percelen hangen er op dit moment uitstekend bij, met beperkte behoefte aan handmatig werk. De vruchtkwaliteit is tot nu toe uitzonderlijk goed. Ondanks de soms wat schrale omstandigheden kunnen we spreken van een bijna perfect voorjaar: droog, beheersbaar en gunstig voor de ontwikkeling van de vruchten. Zoals wel vaker geldt: Een droog voorjaar en klagende toeristen in de zomer, dat is goed nieuws voor de boer."
Bron: NFO