Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

President Ramaphosa overhandigt land en eigendomsbewijzen aan telers in Tafelkop, Limpopo

President Cyril Ramaphosa zal op zaterdag 22 mei 2021 de overhandiging door de regering van land- en eigendomsbewijzen aan telers in Tafelkop in Groblersdal, in Elias Motsoaledi Local Municipality onder Sekhukhune District Municipality, provincie Limpopo leiden.

De overdrachtsceremonie is het hoogtepunt van een landhervormingsproces. Tijdens de ceremonie zullen aan 30 zwarte telers eigendomsbewijzen worden overhandigd.

De telers verbouwen al 25 jaar met succes verschillende gewassen op deze grond en het ministerie van Openbare Werken en Infrastructuur heeft de grond gratis overgedragen voor landherverdelings-doeleinden.

In 2000 sloot het toenmalige nationale ministerie van Landbouw pachtovereenkomsten met de Tafelkop Farmers Association in het kader van het programma voor landherverdeling door landbouwontwikkeling (LRAD).

In 2009 beval het voormalige landbouwdepartement van Limpopo (LDA) het ministerie van Openbare Werken (als beheerder van de grond) aan om de grond over te dragen aan de telers die deze sinds 1996 bewoonden en bewerkten.

De akten werden eerder in 2021 geregistreerd op naam van de telers die komend weekend tijdens de ceremonie als begunstigden naar voren zullen komen. Deze telers leveren aan plaatselijke levensmiddelenwinkels, schoolvoedingsprogramma's en de groothandelsmarkten van Pretoria en Johannesburg.

Het land dat nu officieel op naam van de telers staat, beslaat 189 ha en wordt geschat op meer dan € 1,4 mln.

Voor nadere informatie: thepresidency.gov.za

Publicatiedatum: