Betere toegang tot Vlaamse land- en tuinbouwcijfers

Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits en het Departement Landbouw en Visserij willen iedereen meer toegang geven tot cijfers over de Vlaamse land- en tuinbouw, meldt de Vlaamse politieke partij CD&V. Daar is meer en meer vraag naar. Zowel data over de diverse sectoren als prijsinformatie krijgen een plaats op een gloednieuwe cijferwebsite. De gebruiker vindt er ook informatie over welke producten in Vlaanderen, in de verschillende provincies en in alle gemeenten worden geteeld. Wist je bijvoorbeeld dat de gemeente met het grootste areaal asperges Peer is, dat er in 167 gemeenten in Vlaanderen aardbeien worden geteeld en West-Vlaanderen koploper is in het areaal quinoa? De lancering van de website valt samen met de publicatie van het tweejaarlijkse Landbouwrapport (LARA) en Visserijrapport (VIRA). 

"Voldoende en volledige informatie is uitermate belangrijk, zowel voor onze landbouwers om te ondernemen, als voor ons om beleidskeuzes op te baseren. Met deze nieuwe cijferwebsite zorgen we er alvast voor dat we die informatie op een centrale plek beschikbaar stellen. De website is een echte nieuwe digitale encyclopedie en past in onze visie om zoveel mogelijk gegevens digitaal te delen. Je vindt er een schat aan informatie, heel fijnmazig op Vlaamse, provinciale en gemeentelijke schaal. Wil je bijvoorbeeld weten welk areaal aan aardappelen, kersen of azalea’s er in je gemeente te vinden is. Wel, je vindt het op de nieuwe website", zegt Hilde Crevits. 

Doelgroepen 
De cijferwebsite is voor een breed publiek toegankelijk. Verschillende groepen vinden er hun gading: sectorvertegenwoordigers, landbouwers, vissers, beleidsmedewerkers, onderzoekers, studenten, journalisten, burgers. Ze kunnen zich informeren over de toestand van de sector. Vandaag houden landbouwers bijvoorbeeld al heel wat informatie bij over de eigen bedrijfsvoering. Via de nieuwe website geven we ze ook eenvoudig toegang tot wat er in de rest van Vlaanderen gebeurt. Algemene prijs-evoluties, maar ook een inschatting van hoeveel collega’s in de regio eenzelfde productie hebben? Dit kan interessant zijn om hun eigen businessmodel op verder te bouwen.

Bron: CD&V


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven