"Wat gebeurt er als een AGF-bedrijf probeert te werken met een slecht functionerende supply chain? Zendingen lopen vertraging op. Groenten en fruit bederven. De winst daalt. Als professional in de branche ken je deze pijnpunten waarschijnlijk maar al te goed. Gelukkig kan automatisering ervoor zorgen dat je supply chain efficiënt blijft en soepel loopt", zo stelt Aptean in onderstaand artikel.

Wat is warehouse automatisering?
Als je wilt dat het verse in "verse producten" de staat van je producten echt weerspiegelt, moet je ervoor zorgen dat je ze op de juiste manier bewaart en snel vervoert. Een van de manieren waarop je deze factoren het beste kunt beheersen, is door jouw loods goed op orde te hebben.

En automatiseringstechnologieën helpen je bij deze inspanningen. We verdelen ze hieronder in twee categorieën:

Automatisering van bedrijfsprocessen
Er is geen twijfel over mogelijk: We bevinden ons in het midden van een digitale transformatie. Supervisors die op de werkvloer notities op een klembord krabbelen behoort tot het verleden.
Van leveringsschema's en producttracering tot voorraadbeheer, veel van jouw processen kunnen efficiënter en nauwkeuriger worden uitgevoerd met behulp van technologie. Het is echter niet zo eenvoudig als het installeren van de software en het uitvoeren van een programma. Je hebt een oplossing nodig die past bij de productiesector en die volledig is geïntegreerd in jouw bedrijf.
Een food-specifiek Enterprise Resource Planning (ERP)-platform past hier perfect bij. En door middel van maatwerkopties en afdeling overstijgende functionaliteit kun je zo'n systeem echt voor je laten werken door geautomatiseerde processen in gang te zetten.

Robotisering
Alleen de grootste AGF-bedrijven kunnen het zich veroorloven om robotisering volledig toe te passen in hun loodsen, maar dat betekent niet dat kleinere productiebedrijven niet kunnen profiteren van beperktere implementaties. Je werknemers ontlasten van het fysiek verplaatsen van pallets is een voorbeeld van een toepassing die enorme voordelen kan opleveren.

Voordelen van warehouse automatisering
Wat zijn de tastbare voordelen van automatisering en hoe zijn deze van toepassing op jouw bedrijf? Een aantal voorbeelden zijn:

Lagere bedrijfskosten
Het is niet moeilijk in te zien hoe automatisering kan besparen op arbeids- en materiaalkosten: als je werknemers niet langer de administratie handmatig bijhouden, zijn dat minder menselijke uren die worden besteed aan zo'n vervelende (maar noodzakelijke) taak.
De AGF-sector kampt al met een tekort aan arbeidskrachten, waardoor er meer uitzendkrachten werken tegen een hoog tarief. Als sommige van de verantwoordelijkheden van deze werknemers worden geautomatiseerd, kan jouw bedrijf worden ontlast van de extra financiële lasten.

Verhoogde snelheid en minder verspilling
Eerder erkenden we al hoe cruciaal snelheid en efficiëntie zijn voor AGF-bedrijven: jouw goederen hebben een beperkte houdbaarheid, dus alle extra tijd die ze bij een extra stap in de supply chain doorbrengen, is potentiële inkomstenderving voor jouw bedrijf.
Automatisering via zowel software als hardware en machines kan jouw activiteiten aanzienlijk versnellen, vooral bij het ontvangen, verwerken, opslaan en verzenden van goederen. Deze technologieën kunnen ook nieuwe inkomstenstromen openen - sommige producten kunnen in verschillende mate van versheid worden verkocht, waardoor premiumprijzen mogelijk zijn als de levering snel genoeg is.

Verhoogde capaciteit
De meest voor de hand liggende manier waarop automatisering jouw capaciteit kan vergroten, is door het gebruik van robots. Met hun vermogen om in kleinere ruimtes te navigeren, stellen ze jouw bedrijf in staat meer gebruik te maken van de vierkante meters in de loods.
Maar wat als robotisering buiten jouw prijsbereik valt - is er dan nog winst te behalen? Zeker. De oplossing hier is wederom ERP-software. Door al je gegevens samen te voegen en nauwkeurige productspecificaties bij te houden, kan jouw bedrijf gebieden identificeren waar opslag efficiënter kan worden beheerd.

Webinar | Vooraadbeheer en traceability in de AGF met Aptean Food & Beverage ERP
Benieuwd hoe Aptean Food & Beverage ERP je helpt je bedrijfsprocessen te optimaliseren en dus efficiënter te werken? Meld je dan hier aan voor het webinar van 11 mei om 16:00 uur.

Voor meer informatie:
Robbert de Bruijn
Aptean
+31 (0)6 218 396 87
rbruijn@aptean.com