Marokkaanse telers kunnen profiteren van het door nachtvorst getroffen Europa

Aangezien Europa in april van dit jaar met lage temperaturen te kampen heeft, zijn de tuinbouwers op het continent het jaar slecht begonnen. Dit geeft de Marokkaanse telers en exporteurs van groenten en fruit een grote voorsprong voor de komende seizoenen.

Spanje heeft in januari de zwaarste sneeuwstorm in 50 jaar op het Iberisch schiereiland meegemaakt. In maart veroorzaakte vorst grote schade aan gewassen, ter waarde van ongeveer € 55 mln. Dit alles veroorzaakte ernstige tekorten aan Spaanse sla in de Britse supermarkten, terwijl de vorst van maart vooral fruitbomen, zoals perziken, peren, appelen, abrikozen en ook amandel- en druiven trof.

Frankrijk heeft overwogen een "tuinbouwramp" af te kondigen omdat de vroege voorjaarsvorst begin april in het hele land schade heeft toegebracht aan gewassen en druivenstokken. In Italië werden steenfruit, kiwi's en groenten beschadigd door een scherpe daling van de temperaturen tussen 8 en 9 april.

Aangezien ook andere Europese landen met vorst te kampen hebben gehad, speculeren sommige waarnemers dat het afnemende aanbod en de overtollige vraag naar versproducten tot prijsstijgingen zullen leiden en dat ook de import van buiten de EU zal toenemen.

Ondertussen kunnen de Marokkaanse telers aan de zuidkust van het Middellandse Zeebekken opnieuw op een winstgevend jaar rekenen. In 2020 is de export van Marokko naar de EU met 9% gestegen tot een totale export van meer dan 1,5 mln ton, waarvan bijna de helft Marokkaans fruit was.

In 2020 exporteerde Marokko 434,8 mln kg tomaten naar de EU, 214,1 mln kg watermeloenen, 120,4 mln kg paprika's en 74,8 mln kg sinaasappelen, goed voor een waarde van € 843,4 mln.

Moroccoworldnews.com meldt dat, hoewel de meeste verliezen in Europa niet samenvallen met Marokko's grootste exportproducten, het een goede kans zou kunnen zijn voor Marokkaanse telers en exporteurs om meer voet aan de grond te krijgen op de Europese markt.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven