Turkse lockdown zal geen grote gevolgen hebben voor kersenseizoen

Het Turkse kersenseizoen is met een week vertraging van start gegaan, maar is nu vlot aan de gang. Hoewel de Turkse regering een lockdown heeft afgekondigd, denkt een exporteur dat dit geen echte invloed op het seizoen zal hebben. Tuinbouwbedrijven zijn vrijgesteld van de beperkingen en met minder verkeer zou men zelfs kunnen zeggen dat de logistiek nu vlotter verloopt.

Volgens Coskun Eren, hoofd marketing van de Turkse fruitexporteur Eren Tarim, is het kersenseizoen wat traag op gang gekomen: "Het kersenseizoen heeft een kleine terugval gehad door het koude weer en is een week later begonnen dan we hadden verwacht. Momenteel zijn we begonnen met de vroege variëteiten, hoofdzakelijk Burlent. De prijzen zijn hoog en de maten zijn aan de kleine kant, maar dat zal vrij snel veranderen. De op vrachtwagens gebaseerde hoeveelheden zullen rond 5-10 mei worden bereikt. Wij beginnen met de Ziraat 900 en Napoleon-variëteiten rond 20-25 mei met vrachtwagenhoeveelheden die de eerste week van juni worden bereikt. Het ziet ernaar uit dat de maten groot zullen zijn en de kwaliteit is goed, we zijn al bezig met het opzetten van onze programma's voor de belangrijkste rassen voor het hele seizoen."

De Turkse regering heeft op donderdag een totale lockdown afgekondigd vanwege het coronavirus. "Turkije is donderdag vanaf 19:00 uur in een volledige lockdown gegaan, de lockdown zal van kracht zijn tot 05:00 uur op 17 mei. Dit is een grote lockdown met veel strenge regels die door de regering worden toegepast. De gevolgen voor de tuinbouwexport zullen echter minimaal zijn, we kunnen gewoon doorwerken. De regering heeft speciale vergunningen verleend voor alle land- en tuinbouw-, gezondheids-, huisvestings-, douane-, voedings-, logistieke en essentiële diensten, zoals benzinestations, water- en elektriciteitsstations en dergelijke. Wij mogen als bedrijf ook speciale vergunningen afgeven aan ons personeel, zodat zij kunnen komen werken. Natuurlijk zullen we niet op 100% capaciteit zitten, aangezien sommige mensen in deze periode misschien niet kunnen werken. Ik zou echter zeggen dat we onze activiteiten zonder grote problemen zullen kunnen voortzetten. Er is nu in ieder geval minder verkeer, zodat de logistieke operaties eigenlijk vlotter verlopen."

Voor de inwoners van Turkije is het een ander verhaal. Zij zullen niet vrij naar buiten kunnen. Eren legt uit dat het toerisme geen hinder zal ondervinden. "Voor burgers ligt het anders. Alle niet-essentiële bedrijven moeten hun activiteiten staken en mensen mogen alleen naar het dichtstbijzijnde winkelcentrum tussen 10:00-17:00 uur of als burger naar het ziekenhuis. Het toerisme wordt niet getroffen, aangezien alle toeristen zijn vrijgesteld van de lockdown, op voorwaarde dat zij een geldig paspoort en visum kunnen overleggen wanneer de ambtenaren hen aanhouden. Zij zijn echter niet vrijgesteld van de regels inzake sociale afstand en sanitaire maskers, dus dat is iets om in gedachten te houden. De winkelketens zijn ook elke dag van 10:00 tot 17:00 uur open, behalve op zondag."

Ondanks de Turkse lockdown is Eren ervan overtuigd dat ze volledig zijn voorbereid op het seizoen. "De vraag naar kersen is groot, klanten vragen overal naar prijzen en mogelijke maatverdelingen in de vrachtwagens. We zijn de programma's aan het bevestigen die we op dit moment kunnen doen." Zowel vrachtwagen- als luchtvracht zijn geldige opties voor Eren. "Ik zou zeggen dat er twee grote uitdagingen waren: het ramen van de prijs en de maten vóór de oogst voor een lang programma en de MRL-eisen van de Europese retailketens. Maar we zijn er klaar voor, de prijzen zijn vastgesteld en aan de MRL-eisen is voldaan."

Voor meer informatie:
Coskun Eren
Eren Tarim
+90 533 695 5802
coskun@erentarim.com 
www.erentarim.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven