Spaanse AGF-export naar VK in januari en februari 5% gedaald

De telersvereniging Unión de Uniones de Agricultores y Ganaderos heeft de Spaanse agrofoodexport van januari en februari 2021 naar het Verenigd Koninkrijk onder de loep genomen. De organisatie stelt een scherpe daling vast van de export van bepaalde producten in vergelijking met dezelfde maanden van vorig jaar.

Op basis van gegevens van DataComex komen de berekeningen van de telersvereniging uit op een exportdaling van 4,9%. De grootste verliezers zijn vleesproducten (-33%), vetten en oliën (-30%) en voedselbereidingen (-22%).

De organisatie waarschuwt er ook voor dat de huidige onzekere situatie omtrent de handel met het VK, met name op het gebied van sanitaire en fytosanitaire grensinspecties, voor een verdere daling van de export kan zorgen.

Er is bezorgdheid in de sector over de noodzaak om over sanitaire en fytosanitaire exportcertificaten te beschikken voor producten zoals vlees, melk of groenten. Die zijn nodig vanaf 1 april en het papierwerk daaromtrent zou het exporttempo nog verder naar beneden kunnen halen. Indien de huidige situatie van vertragingen en lagere exportcijfers ook in de toekomst aanhoudt, dan zal dat ongetwijfeld sporen nalaten in de Spaanse agrofoodsector.

Het Verenigd Koninkrijk is een van de belangrijkste commerciële partners van Spanje op het gebied van voedingsmiddelen. Het neemt 8% van de totale Spaanse export van dergelijke producten voor zijn rekening en binnen Europa is het de op vier na belangrijkste importeur van Spaanse voedselproducten, goed voor een omzet van € 4.000 miljoen en een voor Spanje positieve handelsbalans van € 2.920 miljoen.

Europees productiemodel en wederkerigheidsbeginsel
Volgens de telersvereniging moeten de Spaanse diplomatieke diensten optreden om deze handelsstromen te herstellen en de aankoop van Spaanse producten door Britse burgers en bedrijven aan te moedigen.

De goedkeuring door het Europese Parlement van de handelsovereenkomst met Londen reikt de EU nu de tools aan om haar belangen te verdedigen in het geval de Britten de bij de Brexit overeengekomen voorwaarden niet naleven. De Spaanse telersvereniging hoopt dat de EU van deze instrumenten gebruik zal maken als de handelsbetrekkingen aan Britse zijde worden belemmerd of verstoord.

Maar de daling van de export naar het VK is niet de enige tegenvaller. Er zijn ook nog andere handelskwesties met een negatieve invloed op de Spaanse handelsbalans in de agrofoodsector, zoals het Airbus-Boeing conflict met de VS, het Russische embargo of de EU-overeenkomst met Vietnam. Binnenkort kan daar helaas misschien ook nog de overeenkomst EU-Mercosur bij opgeteld worden.

Daarom eist de organisatie dat het Europese productiemodel wordt verdedigd door het wederkerigheidsbeginsel bij de regelgeving op het gebied van gewasbeschermingsmiddelen en arbeidsomstandigheden scherp toe te passen bij het ondertekenen van overeenkomsten met derde landen. Verdragen die deze voorwaarden schenden en dus oneerlijke concurrentie in de hand werken, zouden niet ondertekend mogen worden.

Voor meer informatie:
Unión de Uniones
uniondeuniones@uniondeuniones.com
www.uniondeuniones.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven