Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kabinet wil investeren in nieuwe voedselstromen voor voedselbanken

Het kabinet heeft eerder aangegeven vanwege de uitzonderlijke situatie bereid te zijn de voedselbanken financieel te ondersteunen om de aanvoer van voedsel naar deze organisaties op peil te houden. Het kabinet wil deze middelen onder meer gebruiken voor het op termijn inrichten van nieuwe voedselstromen voor de voedselbanken. Dit melden minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in een brief aan de Tweede Kamer.

Het kabinet heeft Voedselbanken Nederland vorig jaar ondersteund met 4 miljoen euro noodsubsidie en biedt ruimte om dit bedrag breder in te zetten. Een nieuw op te richten stichting kan met deze middelen het benodigde voedsel inkopen. In aanvulling op deze subsidie is het kabinet bereid om circa 12 miljoen euro uit het Europees Sociaal Fonds in te zetten voor materiƫle hulp, zoals voedsel.

Het aanbod voor de voedselbanken vanuit lokale supermarkten en groothandels stagneert, omdat de winkels met succes voedselverspilling weten te voorkomen. Zij doen dit bijvoorbeeld door producten die nog beperkt houdbaar zijn tegen gereduceerd tarief te verkopen. Het kabinet kijkt daarom samen met Voedselbanken Nederland, gemeenten, voedselproducenten, leveranciers en distributeurs naar het op peil houden van de voedselvoorziening via nieuwe voedselstromen.

Binnenkort start een haalbaarheidsstudie naar de mogelijkheid om beschikbare rest- en bijstromen, die in huidige vorm niet bruikbaar zijn voor voedselbanken en commerciƫle verkoop, te verwerken naar lang houdbare, gezonde producten. Het gaat dan bijvoorbeeld om een importproduct als zoete aardappel dat bij invoer niet voldoende kwaliteit heeft om als vers product verkocht te worden, maar wel tot soep verwerkt kan worden.

Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Publicatiedatum: