Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Europees Parlement stemt in met EU-VK handels- en samenwerkingsovereenkomst

Het Europees Parlement heeft met een grote meerderheid besloten om in te stemmen met het akkoord dat de toekomstige relatie tussen de EU en het VK regelt.

Het instemmingsbesluit werd genomen met 660 stemmen voor, 5 tegen en 32 onthoudingen. De bijbehorende resolutie, die de evaluatie en de verwachtingen van het Parlement over het akkoord bevat, werd goedgekeurd met 558 stemmen voor, 51 tegen en 68 onthoudingen. De stemming vond plaats op dinsdag en de uitslag werd woensdag bekendgemaakt.

Foto: Europees Parlement ©Denis Charlet/AFP  

Op 24 december 2020 bereikten onderhandelaars van de EU en van het VK overeenstemming over het handels- en samenwerkingsakkoord waarin de voorwaarden zijn vastgelegd voor toekomstige samenwerking tussen het VK en de EU. Om verstoringen te voorkomen, wordt de overeenkomst al voorlopig toegepast sinds 1 januari 2021.

De parlementsleden zijn positief over de overeenkomst over nulquota en nultarieven tussen de EU en het VK, en de garanties voor eerlijke concurrentieregels zouden als voorbeeld moeten dienen voor toekomstige vrijhandelsovereenkomsten. Het Parlement is het eens met de bepalingen over onder andere visserij, consumenten, luchtverkeer, energie en gegevensbescherming.

Daarentegen betreuren de parlementsleden dat het VK niet bereid was tot een akkoord over het voorzetten voor het beleid op het terrein van buitenlandse zaken, veiligheid, en ontwikkelingssamenwerking en niet wilde deelnemen aan het Erasmus+ programma voor studentenuitwisselingen. Daarnaast noemt men het vertrek van de Britten uit de EU een “historische vergissing, omdat een derde land nooit dezelfde voordelen kan genieten als een lid van de EU."

Publicatiedatum: