Gerard Hoekman, Mulder Onions:

"Eindeloze uitbreiding uienteelt breekt ons in tweede helft van het seizoen steeds vaker op"

Tholen - "Ik zou graag wat positiefs melden over de uienmarkt, maar ik zie het momenteel niet", zegt Gerard Hoekman van Mulder Onions. De situatie heeft volgens hem meerdere oorzaken. "Maar de belangrijkste reden is toch wel dat er meer uien zijn geteeld in Europa dan we allemaal denken. Traditiegetrouw moeten we het in de tweede helft van het seizoen hebben van de Europese vraag en dan ook veelal Oost-Europa. Zolang zij nog de uien uit Duitsland en Oostenrijk kopen, komen ze niet bij ons. En tot eind mei lijken er daar nog voldoende uien voorradig."

"De vraag is daarmee toch of die eindeloze uitbreiding van de uienteelt een goede strategie is. Dat lijkt de eerste zes maanden van het seizoen mooi, maar breekt zich in de tweede helft van het seizoen steeds vaker op en dat is toch een blijvend risico", constateert de uienexporteur. Beweging zit er volgens hem nauwelijks in de handel. "Het loopt nu iets vlotter, maar dat mag eigenlijk nog geen naam hebben. Om stoer te doen wordt er af en toe een centje meer gevraagd, maar je krijgt de prijs momenteel echt nog niet omhoog."

Ook de verkoop van de Nieuw-Zeelandse uien verloopt vooralsnog niet al te vlot. "Er zijn er wel wat, maar het volume is nog beperkt. Er is geen boot die op tijd vertrekt en dientengevolge ook op tijd aankomt. De blokkade van het Suez-kanaal heeft daarbij nog eens voor extra vertragingen gezorgd. De equipement is in het zuidelijk halfrond ook niet aanwezig om meer te versturen en daarom zie je ook in de exportcijfers terug dat er minder uien onderweg zijn naar Noord-Europa. Nu is dat op dit moment helemaal niet erg, want de vraag is nul", besluit Gerard.

Voor meer informatie:
Mulder Onions BV
Hagenroderstraat 32
6464 CP Kerkrade
+31(0)45 5678700
gerard@mulder-onions.com   
www.mulder-onions.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven