Peruaanse Vivero Los Viñedos bereikt akkoord met Eurosemillas om Tango-mandarijn te vermeerderen

In Peru is er een groeiende belangstelling voor de teelt van citrus die de export naar de meest veeleisende markten mogelijk maakt. Zo ziet men er ook een gestage toename van het areaal van de pitloze Tango-mandarijn.

Op zoek naar de meest geschikte citrusplanten heeft de Peruaanse boomkwekerij Vivero Los Viñedos een akkoord gesloten met Eurosemillas, een toonaangevende Spaanse veredelaar die al meer dan 50 jaar actief is op de internationale markten en de exclusieve licentiehouder is van de producten van de Universiteit van Californië sinds 1989. Momenteel vertegenwoordigt en beheert de veredelaar meer dan 100 variëteiten van verschillende soorten. In Spanje is het overigens het bedrijf met de grootste inkomsten uit patenten in de sector.

"Door de pandemie is de consumptie van citrus toegenomen", legt Mercedes Auris, CEO en eigenaar van Vivero Los Viñedos, uit. "De prijzen van Peruaans citrus zijn vorig jaar aanzienlijk gestegen, zelfs voor de binnenlandse markt. Hierdoor kiezen Peruaanse telers steeds meer voor de aanplant van citrusbomen, vooral met het oog op de export. De vraag naar planten is fors gegroeid”, zegt ze.

“In onze zoektocht naar rassen die garanties bieden voor de export naar onze klanten, proberen we al geruime tijd de Tango-mandarijn in onze catalogus op te nemen en dat is eindelijk gelukt. We hebben nu de vergunning om dit op de internationale markten populaire mandarijnenras te vermeerderen. De Tango-mandarijn is rijp in de maand januari, al hangt het ook wel een beetje af van het klimaat en de streek.”

“Tango heeft vele voordelen, waarvan de belangrijkste is dat de mandarijn geen pitjes bevat, en dat onder geen enkele bestuivingsomstandigheid. Daarnaast is Tango gemakkelijk te pellen, heeft hij een fijne schil, een intens oranje kleur en een vruchtvlees met een heerlijke smaak. Bovendien wordt de Tango-mandarijn ondersteund door sterke marketingcampagnes. Het is verder een zeer productief ras en op de internationale markten ligt de prijs per kilo heel wat hoger dan die van andere rassen, wat het interessant maakt voor de teler”, aldus Mercedes Auris.

Peru exporteert veel citrus naar de Verenigde Staten en Europa, maar ook het Verenigd Koninkrijk en China hebben onlangs hun markten geopend, wat de groei van het mandarijnenareaal blijft stimuleren. "Ik denk dat de teelt van mandarijnen in Peru nog sterk zal groeien. Men is vooral op zoek naar variëteiten die geoogst kunnen worden tussen oktober en januari", zegt de CEO van Vivero Los Viñedos.

Het familiebedrijf heeft meer dan 26 jaar ervaring en wordt beschouwd als een van de meest prestigieuze en innovatieve boomkwekerijen in Peru. Vivero Los Viñedos vermeerdert vooral planten voor de teelt van avocado’s, druiven, kersen, citrus, olijven, blauwe bessen en granaatappelen.

“De druif is ons vlaggenschip. We zetten jaarlijks ongeveer 3,5 miljoen planten af en we werken samen met prestigieuze veredelingsprogramma's zoals onder meer ITUM, Genesis Innovation, SNFL, Sun World of ARRA. We produceren ook ongeveer 1,2 miljoen avocadoplanten en 300.000 citrusplanten per jaar. Maar dit jaar hopen we een half miljoen te bereiken, waarvan 80% van de Tango-variëteit. Ons klantenbestand is heel ruim en omvat toonaangevende bedrijven zoals onder meer Camposol, Danper, Complejo Agroindustrial Beta, Vanguar en Grupo Manuelita.”

Voor meer informatie:
Lenny Carbajal Infantes
Vivero Los Viñedos
lcarbajal@vlv.pe 
www.vlv.pe 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven