Chinese knoflookmarkt stabiliseert door dalende transportkosten

De Chinese knoflookmarkt is sinds december stabiel met een gering aantal prijsschommelingen. Hoewel de prijzen van transport over zee wel gedaald zijn, zijn ze in vergelijking met vorig jaar nog relatief hoog. Wang Junjie van Jining Shang Zhuo Food sprak onlangs over de huidige omstandigheden op de exportmarkten voor knoflook en uien.

Volgens Wang is het totale knoflookareaal in Hebei en Cangshan in Shandong toegenomen ten opzichte van vorig jaar, maar zijn de opbrengsten in Henan, Laiwu en Jinxiang in Shandong afgenomen. Op basis van de huidige hoeveelheid zaailingen in de teeltgebieden is de verwachting dat de oogst dit jaar lager zal zijn dan vorig jaar. Wang raamt een oogstdaling van op zijn minst 5%.

"De eerste knoflookoogst van dit jaar uit Yunnan is inmiddels beschikbaar op de Chinese markt. Het aanbod groeit elke dag. De teeltgebieden in Shandong kampten vorige maand met koud weer, waardoor de zaailingen op veel velden zijn bevroren. Als het koude weer aanhoudt, zullen de opbrengsten afnemen en de prijs zal stijgen. Momenteel is de markt nog onduidelijk en weten de knoflookhandelaren niet zeker of zij hun knoflook nu moeten verkopen, omdat de prijs nog kan gaan stijgen. Knoflook uit Shandong zal rond 10 juni in grote hoeveelheden op de markt komen."

"Wat de export betreft, is het containerprobleem de laatste tijd enigszins verbeterd, maar de transportkosten over zee zijn nog steeds hoog. Bovendien zijn de overzeese markten vertraagd als gevolg van de aanhoudende Covid-19-pandemie. De vraag op de overzeese markt is niet van hetzelfde niveau als vorig jaar. Wij exporteren momenteel witte knoflook (10 kg-zakken met #5,5) naar Rotterdam. De Indonesische importquota zijn nog niet vastgesteld; hoe de Chinese export van knoflook de komende maanden zal verlopen, zal grotendeels hiervan afhangen."

Naast knoflook exporteert Jining Shang Zhuo Food ook uien. "De vraag naar uien op de Oost-Aziatische markt is de laatste maanden toegenomen. De vraag is groter dan het aanbod en dus stijgt de prijs. De prijs van gele uien ligt ongeveer 35% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. De hoge prijs zet de exportmarkt onder druk," aldus Wang.

Jining Shang Zhuo Food is gespecialiseerd in de export van knoflook, gember en uien. Het bedrijf verscheept jaarlijks ongeveer 2.000 containers.

Voor meer informatie:
Wang Junjie, manager
Jining Shang Zhuo Food Co., Ltd.
WhatsApp: +8613213293300 
WhatsApp: +8619954240999
wangjunjie@shangzhuofood.com
www.shangzhuofood.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven