"Temperatuursensor in koeling supermarkt is vaak verkeerd geplaatst"

Onderzoekers van de Zweedse Chalmers University of Technology hebben bij toeval ontdekt dat moderne koelingen voor supermarkten veel meer energie verbruiken dan nodig is, simpelweg omdat de temperatuursensor in de koelingen verkeerd zijn geplaatst. Ze bedachten ook een oplossing. 

Toen winkels overstapten van open koelingen naar koelvakken met een deur, werd de sensor die de temperatuur in recirculerende lucht meet, niet verplaatst. Omdat de voeler dicht bij de deur is geplaatst, lijkt de lucht warmer dan deze in werkelijkheid is, stellen de onderzoekers. Daardoor wordt er sterker gekoeld dan nodig.

Toen de onderzoekers de sensoren verplaatsten naar een geschiktere positie, stelden ze vast dat het energiegebruik circa 5% lager werd. De temperatuur van de lucht die de koeling binnenkomt wanneer de deuren worden geopend, heeft minder impact en het is gemakkelijker om een ​​gelijkmatige temperatuur te handhaven.

De ontdekking heeft nu geleid tot een Europees octrooi voor een houder voor temperatuursensoren in koelingen in supermarkten, waardoor deze in de koeling gemakkelijk te verplaatsen zijn. Er is ook een bedrijf opgericht om het systeem op de markt te brengen.

Meer informatie is te vinden in de publicatie Exploratory investigation of return air temperature sensor measurement errors in refrigerated display cabinets in Energy Efficiency.

Bron: Chalmers University of Technology


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven