Nieuwe uienbewaring voor MTS Wierenga

Op de Groninger klei, in het plaatsje Zeerijp, is het teeltbedrijf van MTS Wierenga gevestigd. Vader en zoon vormen samen het kloppende hart van de onderneming. Vader Diederik heeft een grote passie voor de aardappelteelt en zoon Maurits voor de specialisering van de teelt. Door deze krachten te bundelen, proberen ze de kwaliteit van het pootgoed steeds weer tot een hoger niveau te tillen. "Het teeltbedrijf is echt een specialist te noemen op het gebied van telen & sorteren van pootgoed", aldus het bedrijf. Daarnaast hebben vader en zoon ook een gedeelde passie in de uien gevonden. “Die passie voor uien past mooi in ons bouwplan.”

De afgelopen jaren is de teelt van uien dan ook flink gegroeid. Het liefst worden er gele en rode uien geteeld over het beschikbare areaal. Zo denken vader en zoon de voordelen en de risico’s het beste te kunnen spreiden. Maatschap Wierenga ziet de toekomst positief in, “We hebben zeer goede grond en ook de opbrengsten zijn goed te noemen”.

Met deze groei werd opslag een beperkende factor. Er was volgens de familie al behoefte aan het zorgvuldiger en beter kunnen drogen en bewaren van het pootgoed, en nu kwamen daar ook de uien bij.

Op zoek naar een oplossing kwam de maatschap al snel met Omnivent in gesprek. Voor de ventilatie viel de keuze op het zuigsysteem voor een goede droging en optimale luchtverdeling. Na het eerste adviesgesprek werd ook al vrij snel aannemer Lont ingeschakeld. Zo kwam het toch al aardig in een stroomversnelling terecht. Voor de eerste tekeningen werd uitgegaan van een opslag voor 2500 kisten. Voor deze nieuwbouw moest wel een bestaande schuur wijken. “Soms is het beter om afscheid te nemen van een inefficiënt gebouw, voortschrijdend inzicht.”

2020 werd het jaar van de uitbreiding. Alles werd in gereedheid gesteld om dit voor elkaar te krijgen. De nieuwe schuur werd gebouwd en Omnivent installeerde de bewaring. De nieuwe schuur werd voorzien van 2 droog/bewaarcellen voor de bewaring van circa 20 hectare uien.

Ook werd er door Omnivent in samenwerking met Lont een speciale Combi-droogwand gerealiseerd, met zowel pallet- als blaasbeluchting tot 20 kisten diepte. Met geluidsarme en energiezuinige OmniFan PM toerengeregelde ventilatoren.

Er is flink geïnvesteerd bij de hele nieuwbouw, zo werd ook de oude bewaarcomputer vervangen. Na het rondzoeken en vergelijken is de keuze van de Familie Wieringa gevallen op de OmniCuro bewaarcomputer van Omnivent. De belangrijkste reden voor deze keuze was het zeer duidelijke en bedieningsvriendelijke karakter van deze bewaarcomputer. Zo is het mogelijk om vanaf de oogstmachines toch even snel de bewaring te controleren en eventueel bij te stellen mocht dat nodig zijn.

Ruud Wansink, bewaaradviseur en vertegenwoordiger bij Omnivent, ondersteunt Wierenga met het droog en bewaarproces om het systeem zo efficiënt mogelijk toe te passen. "Omnivent is zeer trots op het gerealiseerde project en wil de Maatschap Wierenga hartelijk danken voor het geschonken vertrouwen", aldus het bedrijf. 

Voor meer informatie:

Ruud Wansink
Accountmanager Noord-Oost Nederland
Omnivent Techniek
06 - 55146610
Ruud.wansink@omnivent.nl 

           


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven