Groothandelsmarkt Barcelona raamt totale distributie op 11,5 miljoen eenheden

"De calçot heeft reeds de status van een seizoensgroente in de Catalaanse huishoudens"

In Mercabarna, de centrale fruit- en groentemarkt in Barcelona, ramen de handelaars gespecialiseerd in de afzet van calçots de afzet van deze Catalaanse uiensoort dit seizoen op ongeveer 11,5 miljoen eenheden. Calçot is een uiensoort, die ook wel lijkt op een prei. Goed te vergelijken met een lente- of groene ui. 

De geringe activiteit van de restaurants, een sector die goed is voor ongeveer een derde van de totale afzet van dit product op Mercabarna, en de beperkingen op familiebijeenkomsten hebben een forse impact op de afzet van dit product. "Hoewel de afzet tussen 35 en 40% is gedaald ten opzichte van een jaar geleden, is de calçot niet louter meer dat feestproduct voor op de calçotades (populaire winterbarbecues in Catalonië met vrienden, met familie of zelfs georganiseerd door bedrijven, nvdr.), maar heeft het reeds de status van een seizoensgroente in de Catalaanse huishoudens", luidt het.

Sinds eind oktober, het begin van het calçotseizoen, tot 12 februari, zijn er reeds bijna 3,5 miljoen stuks van deze bijzondere ui op de groothandelsmarkt verhandeld. De groothandelaars vertellen dat het product van goede kwaliteit is en dat de prijzen stabiel zijn. De topperiode voor de calçot loopt van februari tot de Paasweek.

De beperkte activiteit van de horeca heeft ertoe geleid dat het teeltareaal dit jaar is gekrompen. Afhankelijk van het gebied hebben de telers wegens de voorziene lagere vraag 25 à 50% minder calçots geplant. Toch merken de in deze uiensoort gespecialiseerde groothandelaars van Mercabarna op dat de snelheid waarmee het product de deur uitgaat, aantoont in welke mate de calçot als seizoensgroente al is ingeburgerd in de Catalaanse huishoudens.

Ook de export, die een paar jaar geleden van start is gegaan naar verschillende Europese landen, is sinds januari voorzichtig hervat. "De export naar Londen is onlangs weer op gang gekomen, waar dit product op de markt wordt gebracht in speciaalzaken en winkels voor de horeca, maar de zendingen zijn wel lager dan in voorgaande seizoenen", vertelt groothandelaar Eva Cano.

De calçots die in Mercabarna worden verhandeld, zijn de uien met oorsprongscertificaat uit Valls en enkele teeltgebieden uit de provincie Tarragona, alsook de calçots uit de streek Baix Llobregat en andere gebieden binnen de provincie Barcelona.

Een veelzijdig product
Jaume Flores, voorzitter van AGEM, de brancheorganisatie van de groothandelaars op Mercabarna, vertelt dat de vereniging zich sinds 2014 ononderbroken heeft ingezet om seizoensgebonden en lokale producten in de kijker te zetten via promotiecampagnes. “We hebben onder meer de focus gelegd op de diverse mogelijkheden die de calçot biedt in de keuken bij de mensen thuis". Deze campagnes, die voornamelijk op de verschillende gemeentelijke versmarkten in de provincie Barcelona worden gehouden, hebben de medewerking van Mercabarna en de Beroepsvereniging van Groente- en Fruitverkopers van Barcelona en Provincie. 

Voor meer informatie:
AGEM
www.agem.mercabarna.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven