Will Teeuwen: "Grootste uitdaging is beschikbaarheid personeel, over de afzet maak ik me geen zorgen"

Eerste Limburgse kasasperges extreem vroeg bij Teboza

Tholen - Bij Teboza in het Limburgse Helden zin de eerste kasasperges alweer geoogst. "Extreem vroeg, we stonden er zelf ook van te kijken. Normaal zitten we toch eerder richting eind januari", vertelt Will Teeuwen. "De komende weken zal het aanbod nog beperkt zijn, maar de kwaliteit van deze primeur-asperges is uitstekend. Hoewel we geen extreme winter hebben gehad, zijn de nachten wel redelijk koud geweest met soms een lichte vorst en dat is precies goed om voldoende kou aan de plant te geven."Opnieuw zorgt het Corona-jaar voor de nodige uitdagingen en die zitten hem volgens Will met name in het personeelsmanagement. "Mensen willen heel graag komen, dat is het probleem niet. Veel mensen hebben afgelopen seizoen maar gedeeltelijk of helemaal niet bij ons kunnen werken en zijn daardoor erg gemotiveerd om weer te komen en wat te verdienen. De eerste mensen zijn hier al gearriveerd, maar we zien nu dat de tweede lichting al veel moeite heeft om een vliegticket te kunnen komen. Deze mensen komen uit Griekenland, dus hopelijk gaat dit wel lukken, want als ze met een bus of auto moeten komen zijn ze een week onderweg. Binnen het bedrijf hebben we veel investeringen gedaan om het personeel te supporten zodat ze corona-proof kunnen werken, onder meer aan onze sorteer- en verpakkingslijnen."

 


"Maar de beschikbaarheid van het personeel zie ik als de grootste uitdaging. Voor de afzet van de asperges staan de lichten op groen. Iedereen heeft zin om weer te starten. Normaal gaan de eerste asperges altijd richting de horeca, die zullen nu op een andere wijze hun weg naar de consument moeten vinden, maar de signalen zijn goed en buiten het feit dat de horeca op slot zit, is de animo niet lager dan andere jaren. Het gros van de asperges wordt in eigen land geconsumeerd, maar ook op exportgebied zijn de signalen positief. Vorig jaar stortte de export na 16 maart compleet in, nu worden de eerste asperges alweer geëxporteerd, met name naar bestemmingen buiten Europa, zoals Azië."


"Daarbij komt dat het Nederlandse asperge-aanbod toch aan het inkrimpen is als gevolg van bedrijfsbeëindigingen en telers die andere keuzes maken door de uitdagingen op het gebied van het personeelsmanagement. Ook is het extreme weer van de afgelopen zomers het productiepotentieel niet ten goede gekomen, daardoor is er over de hele linie minder aanbod beschikbaar", aldus Will.

Asperge-oogstrobot
Teboza zal dit jaar voor het eerst aan het werk gaan met de oogstrobot van het bedrijf Cerescon, die een deel van het asperge-areaal zal gaan oogsten. "We kijken hier reikhalzend naar uit. Deze oogstmachine bevat unieke gepatenteerde technologie die het mogelijk maakt asperges ondergronds te detecteren waardoor kwaliteit én kwantiteit verbeteren. Wij zien robotisering in de aspergeoogst als een uitgelezen kans om op een verantwoorde en duurzame wijze asperges te kunnen blijven telen in Nederland. Zo kan de consument ook in de toekomst blijven genieten van dagverse, heerlijke en gezonde asperges.”

Voor meer informatie:
Will Teeuwen
Teboza BV
Zandberg 14 B
5988 NW Helden
Tel: +31 - (0) 77 307 14 44
Fax: +31 - (0) 77 307 73 98
verkoop@teboza.nl
www.teboza.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven