Groenten en fruit beginnen weer binnen te stromen op Mercamadrid

"We wisten dat het zou sneeuwen, maar niet dat het zo erg zou zijn"

Mercamadrid, de op een na grootste groothandelsmarkt ter wereld en de grootste van Europa, komt geleidelijk aan weer op gang na van zaterdag tot maandag gesloten te zijn geweest als gevolg van de depressie Filomena, die het centrum en het noordoosten van Spanje vorig weekend van een dikke sneeuwlaag voorzag. Ook de hoofdstad bleef niet gespaard van de sneeuwstorm. De ongeveer 800 bedrijven op Mercamadrid raken stilletjes aan weer op toerental om de aanvoer van vers voedsel te garanderen.


Laadperrons in Mercamadrid

Ondertussen zijn de belangrijkste toegangswegen opnieuw opengesteld voor het verkeer, maar door de lage temperaturen, die nog enkele dagen zullen aanhouden, blijven grote pakken sneeuw nog liggen en blijft de verkeerscirculatie moeilijk op veel wegen en straten. Zo blijven ook de scholen in de Gemeenschap van Madrid tot 18 januari gesloten. De vrachtterminal op de luchthaven van de hoofdstad is weer operationeel na bijna drie dagen uit dienst te zijn geweest.

“Niemand had zo’n intense sneeuwval verwacht. We wisten dat het zou sneeuwen, maar niet dat het zo erg zou zijn. Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt”, zegt Antonio Montes van Hermanos Montes, een groothandelsbedrijf in groenten en fruit met een stand in Mercamadrid.

“De situatie is ingewikkeld, vooral voor de import via de luchthaven. Veel vluchten zijn omgeleid of gewoonweg geannuleerd. Wij hebben onze ananas naar de luchthaven van Barcelona moeten sturen, omdat er in Madrid niet geland kon worden. Maar ook op de weg zijn er problemen geweest. Sommige vrachtwagens die onderweg waren om goederen af ​​te leveren, stonden ergens halverwege hun route geblokkeerd van zaterdag tot dinsdagmorgen”, vertelt hij. "We wisten niet goed wat er wel en wat er niet zou komen, en zelfs niet wanneer we weer zouden kunnen beginnen werken."


Laadperrons in Mercamadrid

“Vanaf dinsdag hebben we dankzij de inspanningen van de Militaire Noodeenheid UME bijna normaal kunnen werken. Ik zeg bijna, want ook al is de meeste sneeuw geruimd op de toegangswegen naar en op het terrein van Mercamadrid, er blijft heel wat ijs liggen door de lage temperaturen die de voorbije dagen schommelden tussen 2 ºC en -11 °C”, zegt Antonio Montes.

Volgens de handelaar is de afzet dinsdag erg vlot verlopen omdat de markt op zaterdag en maandag gesloten bleef, maar toch zijn ook veel klanten niet kunnen komen omdat een groot aantal straten in de hoofdstad nog steeds onder de sneeuw liggen. “Anderzijds is het is ook zo dat we misschien niet genoeg goederen zouden hebben gehad, mocht iedereen tegelijk zijn gekomen."

Antonio Montes heeft het ook over de opmerkelijke prijsstijging van bijna alle producten, vooral groenten. “Het zijn rare tijden, maar we moeten voorbereid zijn op eender welke situatie. Uiteindelijk zijn we een beetje de voorraadkast van dit land”.

Loskade voor bederfelijke goederen op de luchthaven Madrid Barajas

De afzet is dinsdag erg vlot verlopen ondanks de lagere instroom van klanten, maar die worden de komende dagen wel weer in groteren getale verwacht. Een volledige terugkeer naar de gebruikelijke omzetniveaus hangt overigens af van factoren die Mercamadrid niet in de hand heeft, zoals bijvoorbeeld het feit of de klanten wel of niet gehinderd worden door sneeuw of ijs in hun verplaatsing naar de groothandelsmarkt.

Het voedseltransport komt wel weer op gang na de sneeuwstorm, hoewel er dinsdag toch nog problemen waren op de wegen in het centrum van het land. "Maandagnacht konden we al lossen in Mercamadrid en in enkele grote distributieplatforms zoals onder andere Alcampo, Supersol of Carrefour. Bovendien werden door de grote behoefte aan aanvoer alle goederen die zaterdag en zondag eigenlijk moesten worden gelost, zonder problemen geaccepteerd”, zegt Antonio Matías González, directeur Nationale Operaties van het Murciaanse logistieke bedrijf Transportes El Mosca.

Het bedrijfsterrein van El Mosca

Naarmate meer en meer wegen blokkeerden, nam de nervositeit bij de grote afzetketens toe, omdat het aanbod in sommige supermarkten aan het opraken was. "Toch is de goederenstroom dezelfde gebleven. Er werden niet minder groenten en fruit gevraagd en alle ladingen werden geaccepteerd, ook diegene die vertragingen hadden opgelopen", zegt Antonio Matías González.

Over het algemeen zijn alle grote platforms nu wel sneeuwvrij, maar bij enkele kleinere bedrijven en op verschillende bedrijventerreinen is er nog wat sneeuwophoping. "In onze logistieke basis in Pinto lag er op dinsdag nog steeds 30 centimeter sneeuw. Het ruimen van de sneeuw verloopt niet vlot op de bedrijventerreinen, maar we hopen dat alles binnenkort weer opgelost raakt", zegt hij.

Toegangspoort tot het bedrijfsterrein van El Mosca in Pinto (Madrid)

“Een anekdote in verband met het oponthoud op de wegen is dat de vrachtwagens die een paar dagen later zijn vertrokken, toen de wegen weer sneeuwvrij waren, ook eerder op bestemming zijn aangekomen dan de auto’s die net voor de sneeuwval waren vetrokken”, vertelt Antonio Matías.

"Ik wil toch ook even kwijt dat we niet akkoord waren met het feit dat de vrachtwagens de provincie Barcelona niet binnen mochten. De wegen lagen er goed bij, maar het verkeer werd er uit voorzorg stilgelegd. Veel vrachtwagens die uit Almería en Murcia kwamen, konden niet verder ter hoogte van Cambrils".

“De hoofdwegen die door het centrum van het land lopen, zijn weer open, maar er is voorzichtigheid geboden vanwege mogelijke ijsvorming. Het zijn evenwel vooral de secundaire wegen die nog voor problemen zorgen. We hopen dat de situatie vanaf donderdag weer normaliseert”.

Voor meer informatie:
Antonio Montes
Frutas Hermanos Montes
Tel: +34 605 61 20 65 (Spanje)
antonio@hermanosmontes.com
hermanosmontes.com

Antonio Matías González
Transportes El Mosca
Tel: +34 968 389 162 (Spanje)
antoniomatiasgh@elmosca.es
elmosca.es


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven