Ecuador heeft goede resultaten geboekt op het gebied van de bananenexport. Hoewel de export in de tweede helft van 2020 wat afnam ten opzichte van vorig jaar, was er in de eerste helft van het seizoen sprake van een toename van de export van zowel conventionele als biologische bananen. Uiteraard heeft het standpunt van Aldi met betrekking tot lagere bananenprijzen tot onrust onder telers geleid, aangezien zij niet alleen op kunnen draaien voor de kosten van de duurzame bananenteelt.
Max Coello, die werkt voor het handelskantoor van Ecuador in Milaan, zag de export van Ecuadoraanse bananen naar Europese markten zoals Griekenland toenemen. "De export van Ecuadoraanse bananen naar Griekenland is sinds 2015 voortdurend gegroeid. Tussen januari en oktober 2020 nam de export van bananen naar Griekenland toe. De export groeide over het geheel genomen met 9% en bij biologische bananen bedroeg de exportgroei zo'n 5%. Zodra de pandemie over is, zal de export van biologische bananen weer aantrekken tot het gemiddelde niveau van 42% uit 2018 en 2019. Vorig jaar importeerde Griekenland in totaal 178.245 ton bananen uit Ecuador."
In de eerste helft van 2020 was de vraag vrij sterk ondanks de problemen rondom het coronavirus. De sterke vraag leidde op sommige markten tot prijsstijgingen maar op andere markten, zoals de Griekse, was er juist sprake van een lichte prijsdaling," legt Coello uit. "De Covid-pandemie was van invloed op de bananenafzet in heel Europa gedurende de eerste zes maanden van het jaar en zo ook op die in Griekenland. In het tweede semester daalde de afzet echter ten opzichte van het seizoen 2019. Gezien het feit dat de vraag naar bananen wereldwijd toenam, stegen de prijzen op sommige markten maar waren er ook prijsdalingen. In Griekenland was deze daling vrij gering, ongeveer 1% ten opzichte van de CIF-prijs. Sinds 2014 is er voortdurend sprake geweest van een licht dalende prijstrend maar we verwachten dat deze trend volgend jaar haar laagste punt zal bereiken."
Toen Aldi bekendmaakte minder voor bananen te gaan betalen, waren Latijns-Amerikaanse geschokt. Volgens Coello brengt het op duurzame wijze telen van bananen extra kosten met zich mee en kunnen telers deze prijsdaling niet alleen dragen.
"Mijn persoonlijke mening is dat de situatie erg gecompliceerd is vanwege de stelling van Aldi omdat het telers in één land direct raakt en de kans vergroot dat andere klanten in heel Europa hun prijzen verlagen. Telers van over de hele wereld hebben hun onvrede geuit, waarbij zij benadrukken dat de duurzame teelt met bepaalde kosten gepaard gaat en dat telers deze prijsdaling niet alleen kunnen dragen. We zullen zien wat er volgend jaar gebeurt maar we hopen dat Aldi haar standpunt zal heroverwegen. Ik verwacht ook dat andere klanten hier niet in mee zullen gaan omdat ze zich bewust zijn van de schade die dit toebrengt aan de bananensector."
Coello hoopt dat de groei van de Ecuadoraanse bananenexport ook in de toekomst aan zal houden, zij het in een wat hoger tempo dan de afgelopen twee jaar. "Het vooruitzicht voor 2021 is een stabilisering van de vraag of wellicht zelfs een kleine toename. Sinds 2018 is er sprake van een tragere groei terwijl de vraag tot 2018 gestaag toenam. Het lijkt erop dat deze tragere groei ook in de toekomst aan zal houden. Wanneer we echter naar de totale export van Ecuadoraanse bananen kijken dan was 2020 een prima jaar. Ecuador exporteerde in de periode januari-oktober meer dan 315 mln dozen bananen, wat een groei van 7,2% inhoudt ten opzichte van dezelfde periode in 2019, en waarmee het land een nieuw exportrecord heeft geboekt. Importeurs van over de hele wereld zijn zich bewust van de uitstekende kwaliteit en houdbaarheid van Ecuadoraanse bananen en dat zal altijd een pluspunt blijven, ondanks de prijsschommelingen," zegt Coello tot besluit.
Voor meer informatie:
Max Coello
Commercial Office of Ecuador in Milan
Pro Ecuador
Tel: +39 329 602 8378
Email: [email protected]
www.proecuador.gob.ec