Wie aan het Westland denkt, denkt aan glazen kassen vol groenten, fruit, bloemen en planten. De streek wordt niet voor niets de Tuin van Europa genoemd. Maar over de rijke historie van het gebied is veel meer te vertellen. Dat heeft Westlander Jaap van Duijn gedaan in een boek getiteld 'Geschiedenis van het Westland'. Het eerste exemplaar overhandigde de schrijver gisteren aan burgemeester Bouke Arends van Westland. 

In een kleine ceremoniële bijeenkomst, zonder publiek, overhandigde Jaap van Duijn, oud-Robeco topman en Westlander van geboorte, zijn boek gisteren aan burgemeester Bouke Arends van Westland

"Heel bijzonder dat iemand die geen historicus is, toch zo een uitgebreid en interessant boek kan schrijven," bedankte burgemeester Arends de auteur. Van Duijn, bekend als hoogleraar economie, columnist over economische onderwerpen in onder meer De Telegraaf en jarenlang het gezicht van Robeco, zei dat hij weliswaar graag over economie schrijft, maar dat hij dit boek "met enorm veel plezier" heeft geschreven.

Van steentijd, via lustoord naar tuinbouwstreek 
Bewoningssporen gaan in Westland terug tot de steentijd. In de Romeinse tijd was het Westland, gunstig gelegen aan de Maasmond en aan het kanaal van Corbulo, een dichtbevolkt gebied. Tijdens de Gouden Eeuw kwam het grootste deel van de streek in het bezit van de Oranjes: de prinsen waren heer van Monster, Naaldwijk, Wateringen en ’s-Gravenzande.

In het lustoord dat het Westland in de achttiende eeuw was, verschenen tientallen buitenplaatsen. Honderd jaar later werd het Westland de belangrijkste tuinbouwstreek van Nederland en ook vandaag de dag is de tuinbouw nog steeds de economische motor van de streek.

In dit boek plaatst Jaap van Duijn de Westlandse geschiedenis in de context van de Nederlandse geschiedenis. Alle relevante onderwerpen, plaatsen en tijdvakken, van de prehistorie tot nu, worden in onderlinge samenhang gepresenteerd.

Het boek is te koop voor € 39,50, is gebonden, telt 432 pagina’s en ook te vinden a.h.v. het ISBN-nummer 9789462495067.