Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ross Berries beweert dat United Exports royalty's eiste op ongeregistreerde variëteiten

In beslag genomen partijen blauwe bessen vrijgegeven

Ross Berries, een Zuid-Afrikaanse blauwe bessenteler, heeft "een gedenkwaardige overwinning" geclaimd voor de telers, omdat de Nederlandse autoriteiten deze week twee zendingen blauwe bessen hebben vrijgegeven, die begin november en eind oktober in beslag waren genomen.

United Exports staat Ross Berries toe om de rest van hun blauwe bessenoogst van dit jaar te vermarkten (foto geleverd door Ross Berries)

In een persverklaring van gisteravond verklaarde Ross Berries: "United Exports heeft moeten afspreken zich niet te bemoeien met de verdere marketing van de blauwe bessen van Ross Berries, op voorwaarde dat onder meer het OZBlu-handelsmerk van United Exports niet wordt gebruikt."

United Exports daarentegen heeft de overwinning "overduidelijk onwaar" genoemd en een misverstand over de juridische en zakelijke gevolgen van het schenden van haar eigendomsrechten. De teler/exporteur beweert dat Ross Berries en de Rossouw Farming Group de licentie hebben overtreden met de verscheping van hun blauwe bessenrassen.

Ross Berries betwist de toestemming van United Exports om de blauwe bessen op de markt te mogen brengen en beweert dat het bedrijf een kwekersrecht heeft geregistreerd voor slechts twee van de negen variëteiten die het heeft verworven (United Exports heeft tot nu toe niet op deze bewering gereageerd).

"United Exports wordt blootgesteld aan het feit dat zij niet alle variëteiten die aan de telers worden verkocht, hebben geregistreerd en dat zij jarenlang de rechten voor deze planten hebben opgeëist. Chris Rossouw, directeur van Ross Berries, heeft het juridische team van Ross Berries opdracht gegeven om claims in te dienen tegen United Exports voor de royalty's die tot nu toe zijn betaald op de rassen waarvan United Exports Ross Berries liet denken dat ze deze had geregistreerd. Ook de verliezen als gevolg van de inbeslagname van de zendingen blauwe bessen in Nederland zullen worden geclaimd", aldus Ross Berries in zijn persverklaring.

Bedenkelijke marketingpraktijken
"We hebben het recht om ons fruit op de markt te brengen zoals wij dat willen, totdat het geschil over de eigendomskwestie van de variëteiten in maart 2021 eindelijk zal zijn opgelost", voegt Rossouw eraan toe.

"Veel blauwe bessentelers die contracten hebben gesloten met United Exports om hun vermeende gelicentieerde cultivars te planten, hebben sindsdien enorme verliezen geleden, omdat dubieuze marketingpraktijken hebben geleid tot rendementen onder de marktprijs. Pogingen van deze telers om hun blauwe bessen op de vrije markt te verkopen hebben geleid tot intimidatietactieken van United Exports, zoals blijkt uit de eenzijdige inbeslagname van de zending van Ross Berries en de gemene tactieken van United Exports om Ross Berries in diskrediet te brengen in de media."

Telers krijgen geen eerlijke prijs
Ross Berries stelt dat sommige Zuid-Afrikaanse blauwe bessentelers worden "opgelicht" door "gewetenloze" exporteurs en plantenkwekers en dat als gevolg daarvan sommige teeltbedrijven failliet zijn gegaan.

"Uiteindelijk neemt de teler alle risico's, schept hij werkgelegenheid, betaalt hij enorme bedragen aan royalty's, maar vervolgens krijgt hij geen eerlijke prijs voor het fruit. De overwinning van vandaag is de eerste stap naar het beëindigen van deze vicieuze cirkel. Het is een overwinning voor concurrentiebeperkende praktijken en vrijemarktsystemen, die de hele blauwe bessensector een impuls zullen geven."

De aanleg van blauwe bessengaarden is bijzonder kapitaalintensief (foto geleverd door Ross Berries)

United Exports bevestigt dat vertrouwelijke arbitrageprocedures tussen de partijen zullen worden voortgezet en houdt vast aan zijn eigen lijn: "Als het seizoen 2020 ten einde loopt, moet het recht van de Rossouw Farming Group om OZblu blauwe bessen van United Exports te blijven telen worden vernieuwd met United Exports, anders kan het bedrijf geen Ozblu blauwe bessen meer telen."

United Exports ging niet in op de gevolgen van het vrijgeven van de containers voor de procedure die de Nederlandse douane had aangespannen tegen een andere Zuid-Afrikaanse exporteur, Freshworld, een niet-geïdentificeerde internationale verlader en de Belgische importeur van de betwiste blauwe bessen.

Zie ook ons andere artikel inzake deze kwestie.

Publicatiedatum: