Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tweede lading illegaal geteelde Zuid-Afrikaanse blauwe bessen door Nederlandse douane in beslag genomen

United Exports zegt uit betrouwbare bron te hebben vernomen dat de Nederlandse Douane opnieuw de hand heeft weten te leggen op een zending illegaal geteelde Zuid-Afrikaanse blauwe bessen. Dit keer loopt de Zuid-Afrikaanse teler Ross Berries tegen de lamp. De 40ft koelcontainer met 16,6 ton blauwe bessen is in beslag genomen op grond van de regelgeving van de Europese Unie inzake intellectueel eigendom, namaak en piraterij. Opnieuw gaat het om het wereldwijde communautaire kwekersrecht voor de blauwe bessenvariëteiten van OZblu die in het bezit is van de United Exports Group en die door Ross Berries, onderdeel van de Rossouw Farming Group, zonder vergunning zijn geteeld.

Dit is de tweede overtreding, nadat op 27 oktober jl. op dezelfde gronden een zending in beslag werd genomen. De EU-douane heeft er na 27 oktober bij alle autoriteiten binnen de Europese Unie op aangedrongen om de invoer van Zuid-Afrikaanse blauwe bessen in de Europese Unie te controleren en zo een verdere inbreuk op de intellectuele eigendomsrechten van de United Exports te voorkomen.

De Nederlandse douane heeft voor de tweede keer een procedure aangespannen, dit keer tegen de Zuid-Afrikaanse fruitexporteur, Freshworld, de internationale verlader, en de Belgische klant aan wie Ross Berries en Freshworld het fruit hebben verkocht.

De EU-douane erkent en beschermt het intellectuele eigendom van planten om de tuinbouw en de verwerkende industrie in Nederland en andere landen in Europa en hun handelspartners te beschermen. Zuid-Afrika heeft een vergelijkbaar intellectueel eigendomsrecht op basis van planten. De bescherming van plantaardig intellectueel eigendom is een materieel onderdeel van de wereldwijde voedselvoorzieningsketen.

De Ozblu blauwe bessenvariëteiten van United Exports worden geëxporteerd naar Europa, het Verenigd Koninkrijk, Noord-Amerika en het Midden-Oosten en Azië. Deze nieuwe blauwe bessenvariëteit is het resultaat van bijna 30 jaar onderzoek en ontwikkeling van United Exports in samenwerking met Dave en Leasa Mazzardis uit Australië.

Voor meer informatie:
Chloë Middleton
United Export
+27 21 879 2306 (Ext 207)
[email protected]
www.united-exports.com

Publicatiedatum: