Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ross Berries beschuldigt United Export van intimidatie na beslagname containers blauwe bessen

"Waar is het bewijs? Dat is de vraag die de Zuid-Afrikaanse blauwe bessenteler Ross Berries zich al vaker heeft gesteld naar aanleiding van de onderschepping van blauwe bessenzendingen door de Nederlandse douane, waartoe United Exports onterecht heeft verzocht. 

"In plaats dat United een gerechtelijke procedure in Nederland is gestart om te bewijzen dat de onderschepping van het Fruit van Ross Berries gegrond is, heeft zij de Nederlandse Douaneautoriteit verzocht om een verlenging van tien dagen, wetende dat de 26 ton blauwe bessen slechts beperkt houdbaar zijn. 

"United Exports miste de deadline van 9 november voor het leveren van bewijs voor de zaak, waarin zij beweert dat Ross Berries de blauwe bessen zonder vergunning heeft geëxporteerd. De vraag wat de reden van United Exports was om de zendingen tegen te houden, blijft onbeantwoord en waarom kan het bedrijf geen bewijs leveren? Het antwoord op deze vraag is dat het hier alleen gaat om intimidatie tactiek van een mondiaal opererend bedrijf dat erop uit is om haar macht te gebruiken om telers te verpletteren. De verwachting is dat United de beoordeling van de validiteit van de ruim 15 rassen die zij Zuid-Afrikaanse telers verkoopt uit zal blijven stellen."

"Ross Berries heeft bovendien alles gedaan om tot een minnelijke schikking te komen en is zelfs zover gegaan om aan te bieden dat als de bessen vrijgegeven en verkocht zouden worden, de opbrengsten op een trustrekening zouden worden gestort tot het geschil is opgelost. United Exports sloeg dit aanbod af. Hieruit kunnen we niets anders concluderen dan dat het hier om een kwaadwillige strafvervolging gaat."

"Ross Berries stelt duidelijk dat zij niet onrechtmatige heeft gehandeld ten aanzien van één van de OzBlu-rassen  en de adviezen van haar juridisch team heeft opgevolgd. De onderschepping van de blauwe bessen door de Nederlandse douane daarentegen was wel onrechtmatig en niets anders dan een poging van United Exports om Zuid-Afrikaanse blauwe bessentelers en -exporteurs te intimideren om de Zuid-Afrikaanse blauwe bessenmarkt te kunnen controleren."

"Ross Berries neemt stelling tegen het bedrijf en wordt hierbij gesteund door talloze andere telers die financieel in de problemen dreigen te komen als gevolg van het verwerpelijke gedrag van United Exports. Duizenden banen en miljoenen euro's aan investeringen in de Zuid-Afrikaanse plattelandseconomieën staan op het spel aangezien de blauwe bessensector een cruciale rol speelt in het terugdringen van de werkloosheid en het versteken van plattelandsregio's. De agrarische sector, en dan met name de grote werkgevers, kunnen niet verder groeien wanneer zij ten prooi vallen aan dit soort wanpraktijken in de fruitsector. Hoe kan men de broodnodige investeringen in onze economie maken wanneer we zo gekoeioneerd worden?"

"De dubieuze aard van United Exports wordt nog verder benadrukt door onderzoek van de Agricultural Produce Agents Council (APAC) en het Fresh Produce Exporter's Forum (FPEF). Wettelijk gezien is het zo dat als fruit door een derde partij wordt verkocht het bewijs van de betaalde prijzen aan het teeltbedrijf wordt verstrekt om volledige transparantie van het verkoopproces te kunnen garanderen. Dit geldt niet voor United en tot nu toe bleven alle vragen naar deze documenten onbeantwoord. Het onderzoek van APAC heeft ook betrekking op het feit dat United haar telers geen duidelijkheid verschaft over haar concurrentiebelangen en de beschuldiging dat haar lease- en marketingovereenkomst in strijd zou zijn met de mededingingswetgeving."

"Bovendien werkt United Exports als exporteur en teler binnen één onderneming. Dit druist in tegen de mededingingsregels omdat het bedrijf zichzelf zo beoordeeld ten opzichte van de telers die zij contracteert. Ook overtreedt zij de Plant Breeders Act door te beweren dat de wet haar meer rechten geeft dan feitelijk zo is."

"Ross Berries gelooft in transparantie en het naleven van de wet. We zullen niet werkeloos toekijken hoe de blauwe bessensector wordt vernietigd en daarmee ook de inkomstenbron van telers, arbeiders en hun families. Deze zaak heeft een olievlekeffect op de hele fruitsector."

Publicatiedatum: