Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Iraanse appelen gesorteerd met Italiaanse machines

Het gebruik van Italiaanse technologie is niet alleen in Europa een veel gebruikte toepassing, maar ook in andere delen van wereld, zoals in Iran. Sinds september 2020 verwerkt Arya Sam Coldstore & Foods zijn appelen dankzij de sorteermachine die is ontworpen en geïnstalleerd door het Italiaanse Futura. “De uitdaging was om het materiaal op tijd te verzenden en te assisteren bij de montage, ook op afstand, zodat het Iraanse bedrijf het appelseizoen kon inluiden met de nieuwe machine. Het bedrijf heeft onze complete lijn laten installeren, die een capaciteit heeft tot 15 ton per uur”, zegt Omar Papi van Futura.

Daniel Arjomandi, de manager van het Iraanse bedrijf vertelt in het interview hieronder over de appelteelt in Iran.

Hoeveel hectare appelen en welke rassen worden er geteeld?
"In Iran worden jaarlijks 3 tot 4 mln ton appelen geteeld, afhankelijk van de omstandigheden. De vroege rassen die er worden geteeld zijn Red Delicious, Golden Delicious en Gala. We hebben zelf boomgaarden verspreid over het hele land en hiermee oogsten we 30% van de hoeveelheden. De overige 70% is afkomstig van andere telers."

Hoe is het jullie, ondanks de pandemie, gelukt om de machine van Futura te installeren?
"De productie van de machine viel samen met de eerste lockdown in Europa, maar Futura is erin geslaagd om de deadline te halen en we konden dus gewoon verder gaan volgens planning. De technisch manager van Futura trainde onze technici op afstand en volgde alle testen nauwgezet."

Wat zijn de voordelen van de Futura-technologie?
"Futura begreep onze behoeften vanaf het eerste moment en we hebben deze appelsorteermachine samen ontwikkeld. Deze heeft een capaciteit van 14 tot 15 ton per uur. De teelt van appelen verschilt per land en zo is het in Iran gebruikelijk dat de appelen in manden van 20 kg worden aangeleverd. Alle verwerking vindt plaats in waterkanalen, waarbij alle doorgangen tussen de verschillende machines goed worden onderhouden. Bij de sorteermachine maken we gebruik van een camera om de appelen beter te kunnen onderscheiden op basis van kleur, kaliber en gewicht. Hierdoor zijn we in staat om verschillende kalibers en kleuren te selecteren en dus een breder scala aan markten te bereiken. De lijn wordt volledig aangestuurd door de centrale server."

"Omdat het systeem volledig op afstand wordt bewaakt, kunnen de medewerkers van Futura vanuit hun kantoor verbinding maken zonder dat ze ter plaatste hoeven komen. Ze waken over ons als een soort beschermengelen. We hebben samen besloten om ook een soort zolder te bouwen zodat we onze verpakkingen op kunnen slaan en zodat de inpakstation van bovenaf kunnen worden bijgevuld."

Wat is de prijs van premiumappelen?
"De lokale prijzen zijn erg variabel en worden bepaald door schommelingen afhankelijk van het aanbod, de vraag en de exporteerbaarheid naar de verschillende markten."

Waarom hebben jullie gekozen voor Futura?
"Futura is een familiebedrijf, net als wij dat zijn, en we kennen de kwaliteit en service, omdat we 10 jaar geleden al een machine bij hen hebben aangekocht en vorig jaar een kiwi-sorteerlijn. We vonden hun oplossing geschikt voor de markten die wij aanboren. Onze koelcellen zijn aangepast naar internationale standaards, waardoor we kunnen concurreren met zowel de wereldwijde als nationale markt."

Voor meer informatie:
Omar Papi
Futura s.r.l.
Via R. Mattioli 75 
47522 Cesena (FC) Italië
+39 547 632 749
info@futura-tecnology.com
www.futura-grading.com 

Daniel Arjomandi
Arya Sam Coldstore & Foods Co. 
daniel.arjomandi@aryasamcfc.com
www.aryasamcfc.com

Publicatiedatum: