Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rene Tunker (Looije Packing): "Volgend jaar willen we in Barendrecht een tweede lijn plaatsen"

Waslijn voor citrus en avocado's voorziet in een behoefte

Tholen - De citruswaslijn van Looije Packing in Poeldijk mag zich verheugen in een grote aantrekkingskracht. "Het poetsen met de hand is niet meer van deze tijd. Dat duurt langer, kost meer en het eindresultaat is minder. Dankzij de waslijn is het eindproduct schoner, aantrekkelijker en heeft het een langere shelf life. Met name van de bedrijven die gespecialiseerd zijn op de afzet naar de retail krijgen we steeds vaker de vraag om de hele partij te wassen. Wij bieden ze met deze waslijn een voorportaal voor een stukje zekerheid naar de eindklant toe" vertelt Business Developer Rene Tunker.

Vorig jaar zomer werd na de eerste ervaringen bij Cool Port Packing Rotterdam een eigen pand betrokken op ABC Westland om het citrus te wassen en te verpakken. Daarmee komt het totaal van Looije Packing op vijf locaties. "We zijn voornemens om volgend jaar in Barendrecht een tweede citruswaslijn te gaan plaatsen. Doordat we mogelijkheden hebben om te verpakken in net en flowpack en ook technieken als laserbranding tot onze beschikking hebben, kunnen we de klanten een totaalplaatje aanbieden. Daarbij hebben we het voordeel dat we bij pieken snel kunnen schakelen met onze andere locaties."

Als het nodig is 24 uur per dag
De lijn is voor zowel sinaasappelen, mandarijnen, citroenen, grapefruit als limes te gebruiken en wordt door Looije Packing inmiddels ook al ingezet voor het wassen van de avocado's. "Door de grote variëteit aan producten kan deze lijn bijna jaarrond draaien, als het nodig is 24 uur per dag. Nu hadden we in het overzeese seizoen met bijzondere marktomstandigheden te maken, waarbij er aan alle kanten tekorten waren, maar we hebben in elk geval de capaciteit. In 24 uur draaien we zo drie containers weg! We hebben inmiddels behoorlijk wat ervaring met de lijn op gedaan. Inmiddels hebben een paar mensen van ons een meerdaagse training gevolgd bij MAF Roda in Spanje, zodat we het maximale uit de lijn halen", vertelt Rene.

"Ik merk dat veel mensen een verkeerd beeld hebben rond het wassen van het citrus. Maar het fruit gaat niet door het bad heen, maar wordt door een combinatie van lucht en waterverneveling gereinigd. Vervolgens wordt het citrus geborsteld en gedroogd, waarna het fruit nog een tweede droogbeurt krijgt en het sorteergedeelte ingaat", vertelt Rene. Ook voor het wassen van bio-citrus is de lijn geschikt, maar omdat het schoonmaken en vervangen van de borstels veel tijd vergt, worden die partijen wel goed achter elkaar gepland. Komende zomer zal de lijn hoofdzakelijk draaien met biologisch product.

Infraroodlampen
De citruswaslijn van MAF Roda beschikt over nieuwe, geavanceerde technieken zoals HD-camera’s met hoge resolutie en infraroodlampen. Na het wassen en drogen worden de vruchten gescand door de HD-camera’s. Het citrus draait op de cupjes van de lijn, waardoor er per stuk wel twaalf foto's worden gemaakt waarin elke kant van het citrus wordt belicht. Dankzij de infraroodlampen zijn de camera’s in staat om de allerkleinste schimmelplekjes op te sporen en het fruit te sorteren op kleur. Plekjes die met het blote oog niet zichtbaar zijn, worden op deze manier opgespoord en meteen verwijderd. Zo blijft alleen het allerbeste citrus over om in te pakken!"

Voor meer informatie:
Rene Tunker / Florian Prins
Looije Packing
Honderdland 177
2676 LT Maasdijk
Tel: +31 174 523 202
Mob: +31 657 437 236
Rene@Looijeagf.nl
www.looijeagf.nl