Het Egyptische lente-uienseizoen is nu ongeveer een maand aan de gang, iets eerder dan normaal. De vraag naar de lente-uien is de afgelopen jaren toegenomen, evenals de teelt. Hoewel de prijzen voor het grootste deel stabiel zijn, zijn er periodes waarin een tekort kan ontstaan gedurende het seizoen.
"Het lente-uienseizoen loopt meestal van oktober tot juni, maar dit seizoen zijn we iets eerder begonnen met de oogst, vanaf half september, omdat we verwachtten dat er een vroege vraag op de markt zou zijn," zegt Nora Mohamed van de Egyptische exporteur Delta Agriculture Development. "We telen de lente-uien op onze eigen teeltbedrijven in de buurt van Caïro op een areaal van 2.200 ha. We merken dat lente-uitjes steeds populairder worden en het lijkt erop dat de consument zich ook bewust wordt van de gezonde eigenschappen van deze groenten. Dit heeft geleid tot een toename van de totale vraag."
"Lente-uien zijn relatief gemakkelijk te telen en hebben slechts enkele maanden nodig om te rijpen, mits er genoeg zonuren zijn en een goed gecultiveerde vruchtbare bodem. Extreme weersveranderingen, zoals zeer warm weer in de zomer of zware regenbuien en zeer lage temperaturen in de winter, kunnen de lente-uitjes aantasten en zelfs ziekten veroorzaken. We wilden echter zeker zijn dat we voldoende lente-ui konden oogsten, dus zijn we vroeger begonnen, zodat we onze klanten goed kunnen voorzien."
"Een van de grootste uitdagingen waar we dit jaar voor stonden is natuurlijk Covid-19, omdat we de workflow zoals gepland moesten houden en tegelijkertijd alle voorzorgsmaatregelen moesten nemen om de veiligheid van onze werknemers te waarborgen. We hebben extreme voorzorgsmaatregelen genomen en ons veiligheids- en kwaliteitsteam uitgebreid, naast onze voortdurende bereidheid om de internationale kwaliteits- en veiligheidsnormen te volgen," legt Nora uit.
Gelukkig is de prijs voor hun producten in het verleden stabiel gebleven: "De prijs van lente-uien is enigszins stabiel, behalve in sommige perioden waarin er een groot aanbodtekort is. Dit betekent dat de prijzen stijgen, maar ondanks die stijging houden we ons aan de afgesproken prijzen, omdat we werken met contracten met onze klanten met vaste programma's. Dit betekent veiligheid en zekerheid voor iedereen."
De toekomst ziet er rooskleurig uit voor Delta, die de productie verhoogt en probeert een groter marktaandeel te verwerven in verschillende Europese landen. "Vorig jaar hebben we 27 miljoen bosjes lente-uien geëxporteerd, en we zijn van plan om in het volgende seizoen 45,5 miljoen bosjes te exporteren. Om dit te bereiken hebben we onze teeltgronden en faciliteiten uitgebreid om aan de vraag van de klanten te voldoen."
"We exporteren voornamelijk naar de Duitse markt. Het Verenigd Koninkrijk komt op de tweede plaats, maar we proberen onze export naar deze markt te vergroten. Het doel is om contracten af te sluiten met grote importeurs, naast onze voortdurende inspanningen om de kwaliteit van onze producten en faciliteiten te verbeteren om te voldoen aan de normen van de Europese markt. Nederland staat op de derde plaats, maar we verwachten volgend seizoen een exporttoename, omdat er een groeiende belangstelling is van Nederlandse importeurs. Wij streven ernaar ons aandeel in de huidige markten te vergroten, parallel aan onze inspanningen om de productiecapaciteit te vergroten. We hebben ook plannen om de Franse en Belgische markt te betreden," besluit Nora optimistisch.
Voor meer informatie:
Nora Mohamed
Delta Agriculture Development
+20 1022 9424 23
[email protected]
www.deltaagriculture.com