Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

VLAM-incubator ondersteunt 14 exportideeën met financiële injectie

Veertien beloftevolle vernieuwende exportideeën van Vlaamse agrovoedingsbedrijven krijgen een financiële injectie via de VLAM-incubator. In totaal wordt 300.000 euro toegekend, middelen die VLAM kreeg van Hilde Crevits, Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale economie en Landbouw, in het kader van de relance van de export tijdens en na corona.

De Vlaamse export kreeg rake klappen door de coronacrisis en ook de verschillende landbouwsectoren ontsnapten er niet aan. VLAM wil de Vlaamse bedrijven ondersteunen om snel uit het dal te geraken. Dankzij financiële steun van Hilde Crevits, Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale economie en Landbouw, werd de VLAM-incubator in het leven geroepen. Het is een initiatief dat steun geeft aan innovatieve plannen van Vlaamse exporterende agrovoedingsbedrijven. Geïnteresseerden konden tussen 15 augustus en 15 september een dossier indienen.

Filip Fontaine, algemeen directeur van VLAM, is opgetogen over het enthousiasme van de bedrijven: “De VLAM-incubator is een enorm succes. We kregen maar liefst 46 dossiers binnen en dit uit álle deelsectoren van de landbouw.”

Een jury beoordeelde alle ingediende dossiers en besliste om de 14 hoogst scorende projecten financieel te ondersteunen. Fontaine: “Wat opvalt is dat de zwaar getroffen sierteeltsector sterk vertegenwoordigd is bij de goedgekeurde dossiers, hoewel moet gezegd worden dat de verschillende sectoren alle vertegenwoordigd zijn bij de goedgekeurde projecten. Verder blijken er ook heel wat voorstellen met een sterk digitale inslag bij te zijn.”

De goedgekeurde voorstellen mikken vaak op het aanboren van een voor de aanvrager nieuwe markt. Deze zijn zowel dichterbij, bv in West-Europa gesitueerd, als in andere werelddelen. De goedgekeurde dossiers kunnen met onmiddellijke ingang worden uitgevoerd.

De VLAM-incubator blijkt een succesvolle formule om bedrijven te ondersteunen in hun exportbeleid. Fontaine: “Het is fijn te ervaren dat zowel de overheid als de bedrijven vertrouwen stellen in VLAM voor de exportondersteuning in deze moeilijke periode. Ik hoop dat dit het begin is van een traject, waarbij we ook de komende jaren met deze of een soortgelijke formule kunnen helpen verder bouwen aan onze exportpositie.”

In een notendop
46 ingediende dossiers, 14 krijgen financiële ondersteuning voor een totale subsidie van € 300.000 :

  • Groenten en fruit: 3 dossiers
  • Sierteelt: 5 dossiers
  • Zuivel: 2 dossiers
  • Vlees: 2 dossiers
  • Vleeswaren: 1 dossier
  • Pluimvee: 1 dossier

Voor meer informatie:
Liliane Driesen
VLAM
+32(0)2 552 80 32
+32(0)479 98 99 45
[email protected]  
www.vlam.be    

Publicatiedatum: