Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

​Paul Blokhuis neemt manifest 'Investeren in gezonde toekomst' in ontvangst

Donderdag overhandigde Janine Luten namens GroentenFruit Huis, het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit en vele medeondertekenaars van het manifest 'Investeren in een Gezonde Toekomst' aan staatssecretaris Paul Blokhuis. Hij nam dit met genoegen in ontvangst en toonde veel sympathie voor het voorstel om de btw op groenten en fruit te verlagen.

Gezien de korte termijn tot de verkiezingen zal het volgens Blokhuis de komende zes maanden niet lukken om grote beleidswijzigingen zoals een btw-verlaging op groenten en fruit te realiseren, maar het vizier moet volgens hem zeker gericht worden op de nieuwe regeerperiode. Een lager btw-tarief zou kunnen helpen de doelstellingen van het Nationaal Preventie Akkoord te behalen. Eén van die doelstellingen is het terugdringen van het aantal personen met overgewicht van 50 naar 38 procent van de bevolking in 2040. En dat is een hele opgave denkt ook staatssecretaris Blokhuis.

Kansen voor lager btw-tarief
Afgelopen jaar hebben diverse initiatieven het levenslicht gezien om hieraan bij te dragen. Zo wordt er gewerkt aan een voedselkeuzelogo dat de gezonde keuze gemakkelijker moet maken, is kidsmarketing op ongezonde producten afgeschaft en is een aantal winkels gestart met extra aandacht voor producten uit de Schijf van Vijf. Mocht aan het eind van de regeerperiode blijken dat met het huidige beleid de doelstellingen niet kunnen worden gehaald, liggen er zeker kansen voor een lager btw-tarief op groenten en fruit zo liet de staatssecretaris doorschemeren.

In partijprogramma's
Blokhuis adviseerde om het manifest bij alle politieke partijen onder de aandacht te brengen zodat ze kunnen overwegen om het op te nemen in hun partijprogramma's. Daarop kon Janine Luten hem meedelen dat het manifest eerder deze week is aangeboden aan de vaste commissie van VWS van de Tweede Kamer. Ook hier werd het manifest goed ontvangen. D66 en de SP hebben in hun partijprogramma's al gehoor gegeven aan een eerdere oproep van GroentenFruit Huis om aandacht te schenken aan het stimuleren van een gezonde samenleving door middel van groenten en fruit.

Lagere prijs voor consument
Blokhuis legde Janine Luten de vraag voor of ze kan garanderen dat een eventuele verlaging van het btw-tarief wel resulteert in lagere prijzen voor de consument en niet ergens in de keten blijft hangen. "Daar willen wij ons zeker voor inzetten", luidde het antwoord van Luten. Verder stelde Blokhuis dat de btw-verhoging begin 2019 niet alleen is doorgevoerd op gezonde producten maar ook op ongezonde voeding. Luten gaf de staatssecretaris daar gelijk in, maar benadrukte tegelijkertijd dat in 10 jaar tijd de prijs van gezonde voeding, mede door belastingheffingen, met 22 procent is gestegen tegenover 13 procent op ongezondere producten. 

Voor meer informatie:
GroentenFruit Huis
079 - 368 11 13 
[email protected]   

Publicatiedatum: