Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
voormalig directeur-mede eigenaar Van Rijn Groep

Overlijdensbericht Jan Flikweert (84)

Afgelopen vrijdag 2 oktober is op 84-jarige leeftijd Jan Flikweert, na een kort ziekbed, overleden. Familie Flikweert schreef onderstaand In Memoriam.

Als kind keek hij rond in de afmijnzalen van de groenteveiling in Naaldwijk en de bloemenveiling in Honselersdijk. Het Groente-en Fruit - en handelsgen bleek al jong in z’n bloed te zitten. Nadat het MULO-diploma in zijn bagage zat, werd in 1952 zijn eerste werkgever dhr. Jan Steenks, betaalmeester van veiling Naaldwijk, een korte, leerzame periode. Op 1 januari 1953 trad hij, als jongste bediende, in dienst bij de Cultuur-Mij & Handelsvereniging J. van Rijn Mzn te ’s-Gravenzande. Een onderneming opgericht in 1855, waarvan in 1953 de 3 broers Maarten, Gerrit en Jan van Rijn de leiding hadden.

Een carrière van ruim 50 jaar bij hetzelfde bedrijf, in steeds andere disciplines. Inkoop AGF-producten, internationale verkoop, 1975 procuratiehouder en vanaf 1986 directeur.

Medio jaren 70 gaven de toen nog “angry-young-men” Gerard van Dop, Arnold Boekestein en Jan Flikweert een belangrijke aanzet tot de versnelling van de groei door bij de familie van Rijn aan te dringen op een integratie van de locaties Poeldijk (logistiek) en ’s Gravenzande (kantoor) tot één nieuwe locatie op het veilingterrein van ’s Gravenzande. De foto hierboven is van kort na de opening van deze locatie.

Verder was Jan initiator van het samengaan van 5 bedrijven in Venlo en omgeving t.w. Lamers, Langfruit, Capé, Duyvestein en Van Vliet tot één bedrijf onder de naam “Langfruit b.v.”.

In 1991 heeft hij de aanzet gegeven tot de aankoop van het veilingterrein in ’s-Gravenzande, wat in maart 1993 werd afgerond. De projectontwikkeling (woningbouw) werd aanvankelijk door hem ter hand genomen met het bouwbedrijf van Adriaan van Erk uit Bergambacht en in een later stadium gefinaliseerd met HBG (nu de BAM).  Samen met Mart Valstar en Flora Holland werd het oude veilingterrein in Poeldijk aangekocht en getransformeerd tot het huidige ABC terrein. De van Rijn Groep verhuisde in 2005 naar een nieuw bedrijfspand op het ABC-terrein in Poeldijk.

Tussentijds werd in de loop van 1993 koelhuis Varekamp, ’s-Gravenzande, overgenomen, met name om de bestaande koelcapaciteit op het veilingcomplex te kunnen exploiteren.

Vanuit een solide basis wist hij met het MT van de van Rijn Groep een krachtige koers te laten varen, los van de toenmalige “vrienden van de Greenery”. Partnerships werden gesloten zowel voor inkoop als afzet en de groep leek klaar voor de toekomst. Jarenlang was de van Rijn Groep een vaste waarde in de top-5 van groenten- en fruitexporteurs in Nederland.

Jan Flikweert beëindigde zijn loopbaan 2005 en droeg zijn aandelen over aan de heren Van der Windt en Vermeulen. Groot was de teleurstelling voor Jan toen in 2013, acht jaar nadat hij het bedrijf had verlaten, het bericht kwam dat de Van Rijn Groep failliet was verklaard.

Jan bleef de laatste jaren betrokken bij de vele werknemers van van Rijn. Hij was dan ook best trots en opgelucht dat de meesten van hen snel een nieuwe baan vonden. De reünie van oud-van Rijn personeel in maart jl had Jan nog graag bezocht, helaas moest dit evenement i.v.m. het Corona-virus worden gecanceld.

Familie Flikweert, s-Gravenzande.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Publicatiedatum: