Gemak, herkomst, beleving en culinair, allemaal trends die samenkomen in het nieuwe initiatief Flevo's Weelde. Deze coöperatieve vereniging van boeren, ambachtslieden, restaurants, voedselverwerkers en ondernemers brengt 'polderproducten' dichter bij de consument. Enerzijds via een tweemaandelijks abonnement op een kant-en-klaar driegangenmenu, samengesteld door chef-kok Peter Lute, anderzijds door het organiseren van evenementen.


Aftrap Flevo's Weelde met 1,5 meter aardappelrooien en frietbakken met de familie, foto Milo Dinkelaar

Flevo’s Weelde wil volgens initiatiefnemer Laurens Wognum het belang van lokaal en seizoensgebonden voedsel breed onder de aandacht brengen. Daarbij is samenwerking met lokale partners essentieel: "We zijn dus géén fancy startup die snel marktaandeel probeert te verwerven. Het gaat ons als coöperatieve vereniging om een optimale samenwerking met Flevolandse boeren, ambachtslieden, restaurants, voedselverwerkers en ondernemers. We gaan graag in zee met sterke regionale partners die mee willen doen."

De oprichting van Flevo’s Weelde vloeit voort uit de sterk groeiende interesse voor de herkomst van ons voedsel. "Het verhaal over lokale streekproducten wordt steeds actueler. Flevoland heeft wat dat betreft een breed assortiment in huis met daarin producten die niet alleen in eigen land maar ook Europees uitstekend scoren. De kwaliteit van die producten valt mede te verklaren uit de vele gezonde grondstoffen in de relatief jonge akkers van Flevoland.

Flevo’s Weelde geeft de consument en ondernemers mede op basis van trainingen en inspiratiesessies informatie over de herkomst, bewerking en verwerking van voedsel uit Flevoland. Bijvoorbeeld over duurzaam conserveren, fermenteren, wecken en bewaren. Op basis van de wensen van de consument worden door agrariërs die aan Flevo’s Weelde meedoen ook speciale producten verbouwd. Aansluitend op het basis-assortiment kunnen producten worden aangeboden die bijvoorbeeld vanwege een langere rijpingstijd beperkt verkrijgbaar zijn zoals kazen of zuurkool. 

Een abonnement op de door chef-kok Peter Lute samengestelde driegangenmenu’s van Flevo’s Weelde is maandelijks opzegbaar. Het betreft een vegan menu, maar vlees, wild en/of vis uit Flevoland behoren ook tot de mogelijkheden. Men kan het menu thuis op basis van een handige instructievideo van een eigen finishing touch voorzien.

Afgelopen weekend was de aftrap met het introductie evenement 1,5 meter aardappelen rooien met de familie en vervolgens samen genieten van vers gemaakte friet.

Voor meer informatie:
Laurens Wognum
Flevo's Weelde
T: 06-11370089
laurens@flevosweelde.nl  
www.flevosweelde.nl