Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Miguel Demaeght, BelOrta

“Herintroductie van pruimen in België vooral voor telers interessant”

Tholen – Voor de tweede keer dit jaar komt BelOrta met pruimen van eigen bodem op de markt. Dit jaar werkt de coöperatie voor de BelOplum samen met een zestal telers die de pruimenbomen in het kader van meer diversificatie in de fruitteelt hebben geplant in hun boomgaard. “We beschikken nu over een kleine 8 hectare aan pruimenbomen die naar verwachting een volume van een bescheiden 30 ton gaat opleveren,” vertelt Miguel Demaeght, divisiehoofd fruitverkoop bij BelOrta.

De pruimen waren al enkele jaren zo goed als volledig uit het Belgische landschap verdwenen maar BelOrta zet nu in op een herintroductie van deze fruitsoort. “Het is niet alleen kostentechnisch interessant voor de telers om verder te diversifiëren met de herintroductie of introductie van bepaalde nieuwe soorten groenten en fruit. Omdat de oogst van de pruimen, afhankelijk van de variëteit, net voor of na, de oogst van de appelen en peren valt, is het ook interessanter voor de plukkers. Veel van deze arbeidskrachten komen immers uit Oost-Europa en het is interessanter om ze voor een paar maanden van werk te voorzien dan enkel voor 2-3 weken zoals dat gebeurt bij perentelers met bijvoorbeeld alleen conference. Verschillende telers hebben dan ook een uitgebreid assortiment van zowel appelen, peren, pruimen en kersen.”

30 ton dit jaar is uiteraard geen megavolume, maar Miguel onderstreept dat het ook niet direct de enige oplossing is voor de sector. “We moeten niet vergeten dat wij een coöperatie zijn en we hiermee onze telers kunnen helpen. Wij hebben namelijk de mogelijkheid om deze bescheiden volumes voor hen te vermarkten als nicheproduct. Zo gaan deze pruimen naar het Belgische retailkanaal. Voor deze klanten sorteren en verpakken we de pruimen ook naar wens.”

Een extra voordeel voor BelOrta is dat het met deze nieuwe fruitsoort ook een breder assortiment kan aanbieden. “Hiermee kunnen we steeds verder groeien naar een one-stop-shop in de sector. Daarnaast kunnen we ons zo meer focussen op de vraag van de consument naar meer smaak en beleving.”

Dat de pruimen in de smaak vallen, wordt wel duidelijk als we met Miguel een van de percelen bezoeken. Alle pruimen zijn al geoogst en onderweg naar het pakstation. Zo krijgt de uitspraak ‘tot in de pruimentijd’ weer een heel andere betekenis. Maar niet getreurd. De oogst gaat nog door tot eind september.”

Voor meer informatie:
BelOrta
Miguel Demaeght
Kernielerweg 59
3840 Borgloon
Tel: +32 (0)12 67 02 10
[email protected]
www.belorta.be