Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Derk van Stokkum, Van der Lans International:

"Prima Nieuw-Zeelands uienseizoen in volumes maar prijstechnisch had het beter gekund"

Tholen - Het importseizoen van Nieuw-Zeelandse uien loopt bij Van der Lans International deze week ten einde. "Prijstechnisch had het seizoen nog wel iets beter mogen verlopen, maar we hebben aardig wat binnenkomsten gehad en die zijn ook goed weggegaan", vertelt Derk van Stokkum.

"Het Nederlandse seizoen is echter wat langer doorgegaan en ook is het nieuwe uienseizoen weer op tijd begonnen. Hierdoor schakelen klanten vroeg over op Hollandse uien", aldus de importeur. "Daarnaast hebben we te maken met de local-for-local trend die met name in Duitsland al jaren gaande is, waardoor het window van de Nieuw-Zeelandse uien steeds kleiner wordt."

Over het voortbestaan van de Nieuw-Zeelandse import in Europa maakt hij zich nog geen zorgen. "Die zal altijd blijven bestaan, al zal het wat lastiger worden. Tegelijkertijd zagen we dit jaar in de importcijfers dat Duitsland zelf meer Nieuw-Zeelandse uien heeft geïmporteerd. Voor ons blijft de Duitse markt echter nog wel verreweg de grootste voor Nieuw-Zeelandse uien, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Opmerkelijk was dit seizoen, dat wij gedurende een korte periode veel aan Spanje geleverd hebben met  name pre-pack sorteringen, kort voordat de nieuwe Spaanse oogst begon."

"Dit jaar was er in die zin meer sprake van een normaal jaar. De maatsortering viel wat kleiner uit, we hadden meer volume in de maten 40-60 en 50-70 dan de dikke maten. Voor de witte uien, wat toch wel een typisch horeca-product is, was het door de lockdown een lastiger seizoen. De vraag naar de gele uien was juist opmerkelijk groter", vertelt Derk.

"Een vergelijking maken met vorig seizoen is onmogelijk omdat dat met de tekorten in Europa wel een heel bijzonder jaar was. Dat zien we over de hele linie in de uienimport terug, van Nieuw-Zeeland, tot Chili, Australië en Egypte. Waar vorig jaar de kwaliteitsnormen bij de afnemers een beetje losgelaten werden, is dat dit jaar weer een compleet ander verhaal", besluit Derk.

Voor meer informatie:
Derk van Stokkum
Van der Lans International
Gerrit van der Veenlaan 18
3743 DN Baarn
Tel: +31 (0)35 642 26 22
derk@vanderlans.com 
www.vanderlans.com