Grote schade in Emilia Romagna, Puglia, Lazio, Campania en het noorden

Noodweer tart gehele Italiaanse fruitteelt

Het was een weekend vol hagel en intense wind in verschillende teeltgebieden van Italië. Zoals de meteoroloog Maycol Checchinato zegt: "Wanneer de temperaturen enkele dagen hoog blijven, zorgt de komst van verse lucht voor instabiliteit, onweer en tornado's, zoals op 3 en 4 juli 2020."

Een van de hagelstenen gewogen door Simone Venzi

"Kersen en abrikozen zijn ernstig beschadigd," zegt Simone Venzi, een teler uit de gemeente Sarsina (Forlì-Cesena) als reactie op de hagelbui van vrijdag 3 juli. "Er viel meer dan 20 minuten ijs, zoals ik nog nooit eerder heb gezien. Ik heb wat hagelstenen op de weegschaal gelegd, zo groot als golfballen en ze wogen meer dan 80 gram per stuk!"

Bladeren en kersen op de grond op het teeltbedrijf van Venzi

In deze periode heeft Venzi kersen van het ras Corniola die voor het grootste deel verloren zijn gegaan. "Gelukkig was er al veel geoogst, dus de schade blijft beperkt tot de latere oogst. De late abrikozen zijn ook verloren gegaan."

In Emilia zijn sommige gebieden hard getroffen door hagel en zware regenval, zoals in Fabbrico, in de provincie Reggio Emilia. "In mijn omgeving viel de schade mee, maar viel er in een paar uur tijd veel regen," zegt aardappel- en uienteler/handelaar Matteo Freddi uit Sant'Ilario d'Enza. "Op 5 juli was ik op de locatie waar we uien telen, we hadden al wat uien geoogst, maar dat moet nu verder even wachten. Om het veld te kunnen betreden, hebben we vanwege alle regen die is gevallen, de drone nodig, niet de tractor," concludeert Freddi ondanks alles schertsend.

De wind, met windvlagen van meer dan 100 km/u, heeft sommige gebieden van de provincie Ferrara getroffen, waardoor kassen en boomgaarden zijn beschadigd. Problemen ook in de provincie Milaan, waar (water)meloenen en tomaten verloren gingen op met name het grondgebied van de gemeenten Abbiate Grasso, Cusago en Gaggiano.

In het lagergelegen Lazio sloeg op 4 juli sloeg een wervelwind toe in Sperlonga, in de provincie Latina. Onmiddellijk ging het nieuws viraal op sociale netwerken. "Het was een wervelwind die gelukkig alleen het kustgebied trof, waarbij enkele badinrichtingen betrokken waren, de kasplanten lijken niet te zijn aangetast. Dit is wat verschillende producenten en telers in het gebied verklaren."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"In het hoge Caserta-gebied hebben zware stortbuien de kwaliteit van het zomerfruit, zoals perziken, nectarines, abrikozen en pruimen, in gevaar gebracht. In feite bevindt de vrucht zich momenteel in een fenologisch stadium dat dicht bij de rijping ligt, zozeer zelfs dat ze op het punt staat om geoogst te kunnen worden"

"De hoge luchtvochtigheid zal onvermijdelijk schimmel en rot als gevolg hebben, dus moeten er plotseling systemische fungiciden behandelingen worden uitgevoerd om de opbrengst te redden en verkoopbaar te maken," zegt Antonio Di Niola van het gelijknamige Di Niola-fruitteeltbedrijf in Francolise.

Andere telers in het gebied van Pontelatone, Formicola en Caianiello, in de provincie Caserta, melden dat een sterke hagelbui de teelt van appelen, pruimen en abrikozen heeft aangetast, waardoor er scheurtjes ontstaan.

Ook in Puglia, vooral in het Taranto-gebied, wordt aanzienlijke schade vastgesteld: "Het duurde 5 minuten om 3 hectare watermeloenen, die deze week zouden worden geoogst, te verwoesten." Ook 13 hectare citrus, waaronder sinaasappelen en clementines, werden beschadigd, met aanzienlijke aantastingen. De hagel en de sterke windstoten hebben het fruit heel sterk aangetast en alle inspanningen zijn voor niets geweest," zegt Michele Policarpo, een jonge teler uit Palagiano (Taranto).

Antonio Laghezza, een teler uit Castellaneta: "Het weer heeft ook amandelen, citroenen en kaki beschadigd. Vruchten op de grond, gebroken takken en minstens 50 door de wind gevelde planten. De grootste schade heeft vooral betrekking op de variëteit van de kaki Rojo Brillante, waarvan ik sinds het planten vier jaar geleden nog nooit één vrucht heb geoogst en verkocht, omdat deze tijdens het laatste seizoen door soortgelijke klimatologische omstandigheden werd getroffen. Pas over enkele dagen kunnen we een nauwkeuriger schatting maken, maar voor dit fruit zal het percentage in de oogst zeker minder dan 15% van de totale verwachte opbrengst bedragen."

Een artikel van: Vincenzo Iannuzziello, Lorena Lucia Reale, Cristiano Riciputi


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven